Ama bu devrenin temel mantığını hala kafamda oturtamadım. Bu şekilde zenerli feedback devrelerini biz opamp limitör devresi olarak öğrenmiştik. Bu devrede sadece bu yok ama. Bence bu devre bir limitör ile histerezisli komparatörün birleşiminden oluşuyor. Paul Horowitz hazretlerinin kutsal kitabına biraz bakmam gerekecek gibi
İlk anda fark yükselteç olarak çalışıyor. Zener diyot yok diyelim. İlk anda opamp çıkışında çok az bir gerilim dahi olsa çıkış (+) girişe bağlı olduğu için (+) giriş daha yüksek seviyeli oluyor. Dolayısı ile opamp fark yükselteç modunda allah ne verdi ise pozitif raya doğru basıyor.
Şimdi şu devreye bakalım. Zener iletime geçtiğinde üzerinde zever gerilimi kadar voltaj düşümü oluyor (bunu düşünemiyordum)
Devreye geri dönelim. ilk andan itibaren opamp çıkış voltajı yükseliyor. Örneğin çıkış 9v a ulaştı. (ilk enerji verdiğimiz anda oluyor bunlar)
zener üzerinde 5v gitti (-) girişe 4V ulaşıyor. (+) girişte 4,5V var. 4,5 olmasının sebebide 10k gerilim bölücüler. (+) giriş hala daha yüksek olduğundan fark yükselteç çıkışa abanmaya devam ediyor. ( abanma opamplar da özel bir tekniktir
)
Çıkış 10.1V a ulaştığında opamp girişleri aynı seviyeye geliyor ve çıkış dengeye oturuyor. Burayı biraz açalım.
Çıkış normalde yükseliyordu. Asla 10.1 i geçemiyor. şöyle ki çıkış 12V a ulaştı diyelim. (+) girişte 6V olur. (-) girişte (12-5.1) 6.9V olur. (-) giriş daha büyük olduğu için opamp çıkışı (fark yükselteç) negatif yönde hızlıca düşürmek ister. Çıkış 9V a düştü diyelim. Bu sefer opampın (+) girişi daha yüksek oldu. Opamp çıkışı tekrar pozitif yönde arttırmaya gider. Tabi bu olay böyle bir aralıkta değil de çok daha dar bir aralıkta mikro voltlar seviyesinde çok hızlı gerçekleşerek çıkış 10.1volta dengeye oturur.
@taydin sana sorum;
1. opampın bu döngüsü allah ne verdi hızında mı olur?
2. giriş gerilimlerinde ripple sıfır olsa bile çıkışta çok az dalgalanma olur mu yoksa tam bir denge/ sabit voltaj mı söz konusu olur?
Falstad :
Link