Basit Elektronik Yük Devresi V2

Bu basit devrede bile işin içinde birçok ayrıntı var. Anahtarlama yok burada. Gerilim bölücü ile MOSFET sürme de yok.

Burada kapalı döngü kontrol var. Yani sen 200 mA ayarlıyorsun, sonra da MOSFET uçlarına hangi voltajı verirsen ver, MOSFET'ten ayarlanan 200 mA akım geçiyor. Bunun mantığını iyice anlarsan büyük bir aydınlanma yaşayacaksın o yüzden üzerinde kafa yor :)
Ben en son opamp ta en yüksek ve en düşük olma durumunu öğrendim Mikro Stepin videosundan. Gerisi yok şuan bende. Biraz kurcalayacağım bakalım.

IRFP260'ı koruma amaçlı bir şey düşünmeyecek miyiz? En önemli sorunumuz o.
1730892303482.png

En azından sıcaktan yanmaz. Gate voltajını da zener ve diyotla sınırlarsın. Uğraşırken olası kısadevrelerde gate korunmuş olur.

37802 eklentisine bak
En azından sıcaktan yanmaz. Gate voltajını da zener ve diyotla sınırlarsın. Uğraşırken olası kısadevrelerde gate korunmuş olur.
VGS(th) Gate Threshold Voltage 2.0 ––– 4.0 V VDS = VGS, ID = 250µA

Dataya baktığımda Gate voltajını 2v-4v arası görüyorum. (Doğru anladıysam)
O zaman 3v zener koysam olur mu dersin?

VGS(th) Gate Threshold Voltage 2.0 ––– 4.0 V VDS = VGS, ID = 250µA

Dataya baktığımda Gate voltajını 2v-4v arası görüyorum. (Doğru anladıysam)
O zaman 3v zener koysam olur mu dersin?
10V civarında bir şey koy. dayanımları 20V. 10V zener yeterince iyi.

Threshold iletmeye başladığı voltajı ifade ediyor, gate e 10V verdiğinizde IRFP260 tamamen iletimde olur. Zenerin pek işe yarayacağını düşünmüyorum, eğer switching yapıyor olsaydınız belki ringing de tepe noktası gate i delmesin diye konulabilirdi

Threshold iletmeye başladığı voltajı ifade ediyor, gate e 10V verdiğinizde IRFP260 tamamen iletimde olur. Zenerin pek işe yarayacağını düşünmüyorum, eğer switching yapıyor olsaydınız belki ringing de tepe noktası gate i delmesin diye konulabilirdi
Bununla söküp takarken prototipleme sırasında, problama, ölçüm, montaj vb yaparken gate'e kazara yüksek voltaj verme ihtimaline karşı işe yarayabilir diye düşünmüştüm.

Zeneri eklemiştim sildim. Son durumda sadece fana biraz değerli olduğunu hissettirdim ki iyi soğutsun. :)

Ekran görüntüsü 2024-11-06 152319.png

Herkese bir soru sorayım: Bu şekilde fanı regülatör ile beslersek, şebeke ripple paraziti azalacak, çünkü doğrultucudan sonrası çok düşük gürültülü DC. Ama fan'ın kendi anahtarlama paraziti olmaya devam edecek. Sırf bu ripple parazitini azaltmak için böyle bir devrede regülatör kullanmaya değer mi değmez mi?

Zeneri eklemiştim sildim. Son durumda sadece fana biraz değerli olduğunu hissettirdim ki iyi soğutsun. :)

37804 eklentisine bak
Bir opampin hem artısını hem şasesini kesip akım ölçülmez.
GND bağlıyken artısının arasına ampermetre koyarsın.
Artısı bağlı iken de gnd sini kesip ampermetre koyarsın.

Önemliside üstünde enerji varken ampermetreyi sonradan bağlamamlısın.
Enerji kesikken bağlantını yapar sonra enerjilendirirsin.

Simetrik olamayan beslemeyi bence mümkünse bir deneyin breadboard üstünde. Beslemeyi trafo ile böyle yapmanın sebebi nedir? 12V dc çıkış vrren bir adaptör çıkışını hem fanı sürmek için hem de besleme için kullansanız olmaz mı mesrla?

Simetrik olamayan beslemeyi bence mümkünse bir deneyin breadboard üstünde. Beslemeyi trafo ile böyle yapmanın sebebi nedir? 12V dc çıkış vrren bir adaptör çıkışını hem fanı sürmek için hem de besleme için kullansanız olmaz mı mesrla?
@taydin abi bence @clc haklı. Simetrik olmayan bir besleme için bu babayiğidi telef etmesek mi? 260tl verdim namıssıza :D
Evde bir saklama kutusu dolu adaptör var.

20241106_171432.jpg

20241106_171833.jpg

Fan yüzünden besleme üzerine parazit biner. Çok düşük voltajlar ölçmesi gereken bir devrenin beslemesinde fan'dan kaynaklı switching parazitlerin olması uygun olmaz.

O zaman yapayım mı bunu? Bir gün daha boşa gitti. Daha pcbsini çizicem

Opamp negatif besleme yapmak bir öneride bulunayım. ICL7660 yada devreye ileride seri haberleşme ekleyeceksen MAX232 yada devreye eski tek renk grafik lcd bağlayacaksan bunların herbiri yüksek akım çekmemek şartıyla negatif besleme kaynağıdır.

Opampı bu projede simetrik beslememizin sebebi neydi o kısmı kaçırdım? İlla mosfeti kapamak için negatif lazım mı burada?
Bir de ufak değişiklerden daha yavaş etkilenmesi için genelde potun orta bacağından çıkan hatta GND ye doğru kapasitör koyuyorlar.
Gerek var mı burada da?

Bakamıyorum. simetrik besleme olduğu için GND hattında + - birleşik. Osiloskop probunu deydirince, osiloskopu korumaya alıyor.
Osiloskopu yaktım sandım, aklım çıktı.
İzole trafo kullanıyorsanız ve çıkışında çoklu topraklı priz kullandıysanız osiloskobun şasesi çoklu prizdeki topraklama hattından güç kaynağının GND sine kadar arkadan yolu dolaşır. Osiloskobun dolayısıyla da probun şasesi bir şekilde yolu tamamlamış olur diye düşünüyorum.

Opamp negatif besleme yapmak bir öneride bulunayım. ICL7660 yada devreye ileride seri haberleşme ekleyeceksen MAX232 yada devreye eski tek renk grafik lcd bağlayacaksan bunların herbiri yüksek akım çekmemek şartıyla negatif besleme kaynağıdır.
İleride V3'ü yapmayı düşünüyoruz. Orada bunların hepsini kullanabiliriz. Ama o ayrı bir devre olacak. Bunun üzerine ekleme yapmayacağız.

Opampı bu projede simetrik beslememizin sebebi neydi o kısmı kaçırdım?

Onu ben önermiştim sanırım. Eğer tek besleme yaparsak, şönt voltajı çok düşük olacağı için eviren giriş şaseye çok yakın olacak. Bu şartlarda opamp beklenen lineer performansı gösterir mi net değildi benim açımdan. Ama tecrübe eden ve çalışır diyen arkadaşlar var, o yüzden deneyeceğiz.

Forum istatistikleri

Konular
6,871
Üyeler
2,782
Son üye
uguner

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back