Basit Elektronik Yük Devresi V2

Hee hatırladım. O zamanda Kaçak akımı attırıyordu osiloskopu bağlayınca.

Tek beslemeli devre için şu şema uygun mu?

1730837139249.png

Trafodan dolayı zaten şebekeden izoleyiz. Tehlike yaratacak bir şey yok. Toprak bağlantısını sadece kasasına yapsan yeter. Sekonder tarafla elektriksel ilişkisi olmasın. Zaten kullandığımız hazır güç kaynakları da öyle.

Sanırım negatif gerilim için kullandığın çıkışın + ucu toprak ile bağlı. Sorun çıkaran bu.

Trafodan dolayı zaten şebekeden izoleyiz. Tehlike yaratacak bir şey yok. Toprak bağlantısını sadece kasasına yapsan yeter. Sekonder tarafla elektriksel ilişkisi olmasın. Zaten kullandığımız hazır güç kaynakları da öyle.
Trafoda kasaya bağlı tabandan vidalarla.
Ayrıca yukarıdaki mesajımda belirttiğim gibi Toprağa bağlantı olmayınca da kaçak akımı attırıyor osiloskop bağlantısı.

Opamp'ın 4 ve 7 nolu besleme yollarını kestim.
4 nolu bacaktan 425mA akım çekiyor, 7 nolu bacaktan 1400mA akım çekiyor.

Akım değerlerinde bir anormallik var ölçümler μA olmasın?
Toplamda 2 ampere yakın harcamayı sence opamp yapıyor olabilirmi?
Benim de aklıma yatmadı ama gördüğüm değer oydu.
Hatta multimetrenin mA kademesinde ölçüyordum bende çok çekmez diye. 1A geçince multimetrenin sigortası patladı.
Muhtemelen ben bir hata yaptım ama hala ne yaptığımı bilmiyorum.
4 ve 7 numaranın PCB yollarını kesip sonra multimetre probları ile tamamladım.

Tek besleme icin opampi LM358'e cevirmelisin.
Başka göze çarpan bir şey var mı abi? Bu gün yapacağım muhtemelen bunu.
Değişiklik gereken bir yer varsa değiştireyim. Elektronikçiye gidicem. Gitmişken ona göre parça alırım.

Çok turlu pot alabilirsin belki akım ayarı için. Hatta şöyle birşey de taksan çok yakın bir akım ayarı yapabilirsin :)

1730888306964.png

LM358 datasheet'ine göre boşta çektiği akım da 1 mA altı. O yüzden 2x12V 7.5 VA lık bir fındık alırsan, hem devreyi hem fanı beslersin. Devre için bir de lineer regülatör almakta fayda var 7812.

Fan için de trafonun diğer sargısını tek diyot kondansatör ile yarım dalga doğrultup kullanabilirsin. Ama fanı öyle bir yerleştir ki, opamp ve şönte olan mesafesi maksimum olsun, ve arada da mümkün ise soğutucu olsun, soğutucu da şaseye bağlı olsun. Fan dan gelen parazitlerin etkisini minimuma indirmek lazım.

LM358 datasheet'ine göre boşta çektiği akım da 1 mA altı. O yüzden 2x12V 7.5 VA lık bir fındık alırsan, hem devreyi hem fanı beslersin. Devre için bir de lineer regülatör almakta fayda var 7812.

Fan için de trafonun diğer sargısını tek diyot kondansatör ile yarım dalga doğrultup kullanabilirsin. Ama fanı öyle bir yerleştir ki, opamp ve şönte olan mesafesi maksimum olsun, ve arada da mümkün ise soğutucu olsun, soğutucu da şaseye bağlı olsun. Fan dan gelen parazitlerin etkisini minimuma indirmek lazım.
IRFP260'ı koruma amaçlı bir şey düşünmeyecek miyiz? En önemli sorunumuz o.

Bence onu V3 için düşünelim. Bu devrede işin mantığını anlamak daha faydalı olur, amaç bu olunca da minimum komponent, minimum karmaşıklık istenir.

Çok turlu büyük pot var elimde de bunların fiyatından haberin var mı senin abi? :katil2:

Çok da uçuk değil. Daha ucuzları da var ama böyle büyük tekerlekli de çok güzel ayarlanır :)

1730889126504.png

Bence onu V3 için düşünelim. Bu devrede işin mantığını anlamak daha faydalı olur, amaç bu olunca da minimum komponent, minimum karmaşıklık istenir.
Mantığı anladım abi.
Yani eğer yanlış anlamadıysam;
Opamptan 12v'u voltaj bölücü trimpot ile Mosfete azar azar göndererek anahtarlıyoruz. Mosfetin çektiği akımı da 11W üzerinde yakıyoruz.
Sadece opamp tarafında 2 nolu bacağa gelen geri beslemenin matematiksel kısmını anlayamadım.

Çok da uçuk değil. Daha ucuzları da var ama böyle büyük tekerlekli de çok güzel ayarlanır :)

37800 eklentisine bak
O paraya fındık trafoyu alırım ben.
İşe gireyimde bunlardan ara ara alarak stok yapayım 5-10 tane. Arada lazım oluyor.

Mantığı anladım abi.
Yani eğer yanlış anlamadıysam;
Opamptan 12v'u voltaj bölücü trimpot ile Mosfete azar azar göndererek anahtarlıyoruz. Mosfetin çektiği akımı da 11W üzerinde yakıyoruz.
Sadece opamp tarafında 2 nolu bacağa gelen geri beslemenin matematiksel kısmını anlayamadım.

Bu basit devrede bile işin içinde birçok ayrıntı var. Anahtarlama yok burada. Gerilim bölücü ile MOSFET sürme de yok.

Burada kapalı döngü kontrol var. Yani sen 200 mA ayarlıyorsun, sonra da MOSFET uçlarına hangi voltajı verirsen ver, MOSFET'ten ayarlanan 200 mA akım geçiyor. Bunun mantığını iyice anlarsan büyük bir aydınlanma yaşayacaksın o yüzden üzerinde kafa yor :)

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back