Hiç bu kadar çaresiz kalacağımı zannetmezdim. Bir korad mı alsam acaba?12V 7 Ah falan akü yok mu?
Yok valla yav.Veya 18350 de olur. İlk aşamada az akım ile deneyeceğiz zaten
9v pil de yok. Çok pahalılar. Ne zamandır almıyorum. Resmen çaresizim.Veya iki tane 9V pil ile elektronik yükü besle, böylece güç kaynağını boşa çıkar.
Benim bir devre kurup ölçümler yaparak bu okuduklarımı desteklemem lazım.Al sana bir feedback opamp devresinin mekanik benzeri. Tam eşdeğer olmasa da kavramları kafanda az çok canlandırmaya yardımcı olur.
Aşağıdaki gibi bir makas düşün. Normalde makas kapalı, yani A ve B çubukları paralel. Sonra sen A ucundan yukarı çekiyorsun, A ve B arasında 1 cm mesafe oluyor. Ama çubuğun diğer uçlarının arasındaki mesafe 10 cm oluyor (OPAMP kazancı). Sen A yı yukarı çektiğin anda. arkadaki yay geriliyor ve B de A nın yönünde ilerliyor. İlerleme, A ve B tekrar üst üste olana kadar devam ediyor (feedback loop).
Şimdi, burada A yı çok yavaş hareket ettirirsek, B de neredeyse eş zamanlı olarak A yı takip eder (sistemin bant genişliği yeterli)
A'yı giderek hızlandırırsan, belli bir noktada A ve B öyle bir hareket ilişkisi olur ki, ikisi de ters yönde hareket eder (osilasyon durumu)
Eğer A çok hızlı hareket ettirirsen, kolların ataletinden dolayı çok az bir hareket oluşur, sadece titreşimler olur (sistemin bant genişliği yetersiz).
Burada A ve B opamp girişleri. A ve B arasındaki mesafe farkı, opamp girişlerindeki voltaj farkı. Çubuğun diğer uçları arasındaki fark da opamp çıkış voltajı.
31832 eklentisine bak
Cevaplarınız için teşekkür ederim.Mosfet satürasyon bölgesinde çalışıyor. Mosfeti satürasyon bölgesinde tutmak da opampın görevi.
bazı şemalarda şönt çok küçükse önce şönt üzerinde düşen voltaj yükseltilip sonra mosfeti süren opampa veriliyor.
irfp260 normalde atıyorum 100A dayanıklı bir mosfet olsa da satürasyon bölgesinde çalışı ca üzerinde 3-5A geçince soba gibi (voltaja bağlı olarak ) ısınıyor. Mosfet satürasyon bölgesinde reosta gibi çalışıyor şeklinde düşünülebilir
İki tane pil seri bağlanacak abi,Yav insan uzun zaman simetrik bağlantı yapmadı diye unutur mu? Nasıl kafa var bende?
Abi simetrik te ortak ucun biri GND, diğeri +V oluyordu değil mi?
İki +V'u bağlayıp GND leri birleştirmiyorduk diye hatırlıyorum. O zaman paralel bağlamış oluyorduk sanırım. Ama emin olamadım şuan.
Tamam bu dediğiniz Virtual-Short approximation oluyor.Okulda opampın + çıktısı - çıktısından büyükse + beslemeye, diğer şeklinde - beslemeye iner dedi dimi hocalar. Bu yanlış değil ama ezbere bilgi.
Sanayiden bir abi Opamp için çok güzel şu tanımı yapmıştı bayılırım: Opampın tek işi + ile - ucundaki gerilimi eşitlemeye çalışmaktır.
Örnek verelim.
+ ucuna 2V verdik.
Opamp mosfete öyle bir gerilim uyguluyor, şönt direnç üzerinden öyle bir akım geçirmesine neden oluyor ki
- ucunda da 2V oluyor.
Opamp çıkışındaki o anki akım 1.8V da olur 2.2V'da. O anki çevre koşullarına, sıcaklığa vs. değişir.
Opamp algısını bir yenilemek lazım zihinlerde bu devreyi anlamak için.
Okulda opampın + çıktısı - çıktısından büyükse + beslemeye, diğer şeklinde - beslemeye iner dedi dimi hocalar. Bu yanlış değil ama ezbere bilgi.
Sanayiden bir abi Opamp için çok güzel şu tanımı yapmıştı bayılırım: Opampın tek işi + ile - ucundaki gerilimi eşitlemeye çalışmaktır.