Şema birebir şuanda. Pottan opampa direnç yok.Pottan opamp a direnç mi var? Şemada gözükmüyor. Şemaya göre orta uç gnd arası 0R olursa opamp ın non inverting inputu da 0V olur. Hiç akım çekmemesi gerekir. Yükün + - sini ters bağlamış olabilir misin?
Bir şey soracağım. Trimpotun orta ucunu GND ye çektim. Orta uçla GND arası 0R, orta uçla Opamp'a giden uç arası 10K
Bu şekilde güç verince 0,47R 11W dirençten duman çıktı. Acaba trimpotu tam tersi mi ayarlamalıydım?
Bu ikisi birbiri ile çelişmiyor mu o zaman?Şema birebir şuanda. Pottan opampa direnç yok.
Yükün + sı Mosfetin orta bacağına, - si GND ye bağlı.
Devrenin Beslemesi ( +....-+....- ) şeklinde bağlı.
Yoo. Benim orada bahsettiğim 0R trimpotun kendisi. Harici bir dirençten bahsetmiyorum.Bu ikisi birbiri ile çelişmiyor mu o zaman?
Trimpotun orta ucundan opamp a alınan bir ölçümden bahsedildiği zaman nasıl trimpotun kendisinden bahsetmiş oluyorsun? Trimpotun orta ucundan pozitif beslemeye olan direnç mi demek istedin? Fiziksel halinde de şematik halinde de orta uç doğrudan opampa bağlı, orada bir şekilde direnç ölçtüysen hatalı bir durum var. Farkındaysan 0R yi değil 10K yı sorguluyorum
Devreye hem clamp bağladım hem normal multimetre.Akımı clamp ile doğruladın mı istediğin akıma set edebiliyorsun ve sabit kalıyor mu?
Multimetremde sıcaklık ölçümü var aslında. Onunla daha sağlıklı ölçüm yaparım.Boşta bir fanın daha varsa onu da dirence üflet, isyanlarda dediğin noktada sıcaklığı nasıl? Elini çekmeden tutabildiğin sıcaklık 60 derece gibi oluyor, insandan insana değişse de ortalaması bu. Çok doğru olmasa da şu yaklaşımı yapabilirsin, elini çekmeden(yandığını hissedersin tabi) geçirebildiğin max A yı bul, o sıcaklıkta elinle ölçtüğün komponent 60 derece de. Sonra oda sıcaklığını tahmin et ya da ölç, aradaki farkı al. Diyelim ki odan 20 derece arada 40C fark var, ve bu esnada 2A geçiriyorsun, demekki A başına komponenti 20C ısıtıyorsun. Buradaki losslar tamamen conduction olduğu için bu varsayım ile aslında limiti bulabilirsin. Direnç için 100-120 hiç bir şey.
Abi 0,47 yi direk 0.22 ile yada 0.1 Ohm ile değiştireyim. Güç kaynağını test edelim.Istersen kademeli yap şöntü. Yüksek akımlar için 0.22 Ω 10W kullanırsın, düşük akımlar için de 1 Ω 5W kullanabilirsin. Mesela mekanik bir anahtar ile kademeyi değiştirebilirsin. Ama kademe değişimini akım akmıyor iken yap, yoksa 5 A geçerken şalteri konum değiştirirsen şalterin hoşuna gitmez, kontaktları kavrulabilir.
Sirf senin icin opamp hakkinda bir video cekip yayinlayacagim.
Birazdan izleyeceğim.Opamplari anlamak
Bazen videolar boyle 90 derece donuyor. Donmeseydi iyi olurdu. Nerde hata yaptigimi bugune kadar asla anlamadim. Videoyu yatayda cekiyorum halbuki.mekatronik.org
Abi demin bu elektronik yük ile 3A alıyordum. 5A'e ayarlamak için devreden söküp Aküye bağladım. 5 saniye içinde 0.22 Ohm dan dumanlar çıkmaya başlıyor. Clamp da 2.5 amperden aşağı doğru düşüyor. 12V mu fazla geliyor acaba devreye?Istersen kademeli yap şöntü. Yüksek akımlar için 0.22 Ω 10W kullanırsın, düşük akımlar için de 1 Ω 5W kullanabilirsin. Mesela mekanik bir anahtar ile kademeyi değiştirebilirsin. Ama kademe değişimini akım akmıyor iken yap, yoksa 5 A geçerken şalteri konum değiştirirsen şalterin hoşuna gitmez, kontaktları kavrulabilir.