Kaos sarkacı ya da double pendulum değil bu! İki aşamalı mekanik osilatörünün stabil bir çalışma dinamiği var.
Bu alet kısıtlanmış bir double pendulum. Kısıtlama sonucu kaotik özelliği gitmiş olabilir. Ben sistem modelleme uzmanı değilim, ama ben bunu modelliyor olsam kısıtlanmış aralık için özel bir koşul yoksa double pendulum gibi modellerdim. Özel koşul var mı anlamak içinde double pendulum gibi modelleyip bakmak gerekir.
5cm'i mi anlamadın. Sarkaca 120 derece salınım için (50cm) potansiyel kazandırdığımızda sürtünmeden dolayı her salınımda biraz potansiyel kaybeder ve ilk turda 5cm potansiyel kaybettiğinden bahsediyorum ancak bu potansiyeli tekrar sarkaca vererek sarkacın sabit bir açıda salınmasını sağlıyoruz. Bunu anlayacağını umuyorum.
5cm salladığın bi değer yani? E o zaman neden soruyorsun ne kadar kaybı olur diye sallamışsın işte 5 diye olmuş bitmiş.
Bunun hesabı yapılabiliyor.
Yapın Ayhan bey, kimse tutmuyor sizi. Ama değer sallamadan yapın. Gerçekten hesap yapın orası 5 şurası 3.5 burası 12, hesap 2 desin bu gerçekte 3.5 hatta 4 demeyin. Hesaplayın gösterin. Ha diyorsanız ki fizik hatalı o zaman deney sonuçlarınızı paylaşıp gösterin, hatayı düzeltip kendinizi bilim tarihine altın harflerle yazdırın.
Sol taraftaki stopper yani alttan destek de yataydan -15-12 derece olsun(sen belirle mühim değil). Yanlış hesap yapıyorsun, maksimum merkezkaç kuvveti ve ağırlığın toplamı 3000N ediyor ve bu da soldaki 2500N ağırlığı rahatlıkla kaldırabiliyor.
Madem hesabım yanlış sen düzelt. Stoper açısını da gir ona göre tekrar yap bize göster. Merkezkaç kuvveti diye bir kuvvet yok, bunu konuştuk ve bunu bildiğini ifade ettin. Merkezcil kuvvet var. Ben hesapladım Merkezcil kuvvet 1kN geldi, 1kN da ağırlıktan geldi elde var 2kN. Kalan 1kN nerden geliyor? Gösterin bize hesaplayıp. Hesabım hatalıysa bilmek istiyorum.
Tüm parametreler verildiğine göre artık yatay direğin osilasyonunun gücü ölçülebilir ve bu güç sarkacı salınımda tutmak için gerekenden en az 10 kat daha fazladır. Hesap yapmaya başlarsan bunu çarpıcı şekilde öğreneceksin. Kitapta COP(Coefficient of Performance) değerinin 12 olduğu yazıyor. Kitap sayfası 4-32, bakabilirsin.
1) Osilasyonun gücü nedir? Tanımlar mısınız? Sinyal alanında bir sinyalin gücü gibi şeyler tanımlanabiliyor belirli işlemler, filtreler için onun gibi bir şey mi? Nasıl hesaplanıyor? Formülizasyonu nedir? Nereden nasıl gelir?
2) En az 10 kat fazla olduğu nereden biliniyor? Hesabı nerede? Hesabı yoksa bizim bildiklerimiz hesaplamaya yetmediyse adam akıllı deneyi nerede?
Ayhan bey ben hesap yapıyorum, ama sistem statik kaldı. Hoş ben dinamik kısmında zayıfım, bu sisteme zaman da ayırmam. Ama en azından dinamik kısma bir geçsek ya da siz vaadettiğiniz hesapları verseniz gözümüz açılır belki.
Kitap dediğiniz şey bir çeşit derleme. Her gördüğünüze inanıyor musunuz? Bu makinelerin imkansız olduğunu anlatan bir sürü kitap var atsam inanır mısınız onlara da? COP ile verimlilik aynı değil biliyorsun değil mi? Eğer aynı şey diyorsan da kombilerimiz %300 verimle evimizi ısıtıyor, hazır kış da geliyor herkese lazım bi sonsuz enerji aleti.
İnanması güç olsa da bu şekilde giriş gücünü 10-12 kat artırarak çıkış gücü elde edip giriş gücünü geri besleyip bir overunity makinesi yapılabilir. Hesaplama yapmadan konuşmak gereksiz olur.
Çok haklısınız hesaplama yapmadan konuşmak gereksiz olur. Hadi yapın. Lütfen yapın. Ama sayı sallamadan yapın. Tabi ki bazı varsayımlarda bulunacaksınız ama bunu açıkca belirterek yapın. Bir anda 3.5 lar 12 ler havada uçuşmasın. İnanması gerçekten çok zor, bir tane yapsanız da ağzımız açık izlesek. Ama yapmıyorsunuz, neden yapmıyorsunuz? Bunca senedir niye yapmadınız? Zamanınız mı olmadı? Yapmak için gereken çok kritik alaşımları mı bulamadınız? Yoksa bu sonsuz enerji makinesi için bütçeniz mi yok?
Ayrıca bir sistemde input gücü ve output gücü bağımlı değişkenler olmalıdır ve bağımlı değillerse burada kesinlikle free energy vardır ve sistem overunity makinesidir.
Hemen bağıntıları vereyim. Sistemde depolanan bir enerji olmadığını varsayıyorum, ya da sistemden sürekli olarak çekilecek gibi düşünebilirsiniz.
Çıkış gücü < giriş gücü
Artık bağımlılar. Her sistem böyle. Free energy bitti. Bu yazdıklarımı bir kitap gibi yapıp size yollasam bırakır mısınız bu işleri?
Çok verimli olduğu için şimdilik bu sistemle petrol çıkarıyorlar. Bizler fiziksel doğasını anlayıp kullanabilirsek evimizin elektriğini de üretebilir.
Ayhan bey o petrol çıkarıyor dediğiniz şeylerin adı pumpjack, türkçe de petrol pompası diyoruz sanırım özel bir adı var mı bilmiyorum. Eğer köye vs gittiyseniz tulumba denen bir alet var, kuyudan su çekmeye yarar. Siz kolu yukarı aşağı bastıkça içindeki sistem suyu yukarı doğru basar. Pumpjack de öyle, yalnız yukarı aşağı hareket lazım ve biz döner hareket yapabilen aletler üretebiliyoruz. Dizel makineler, elektrik makineleri çoğunluğu döner sistem. Dizelinde elektriğinde lineeri var ama döneri gibi değil. Pumpjack in arkasında gördüğünğz kısım döner hareketi o yukarı aşağı harekete çeviriyor, kalanı da tulumba gibi hayal edin. Çok verimli noktasına gelince verimini bilmiyorum ama orada birinci önceliğin verim olacağını sanmam. İlk 5e verimin gireceğini sanmam. Petrol fikrini veren üye şu an kafasını duvara vuruyor sanırım.
Soruyu hâlâ cevaplayamadınız, bu sorunun cevabı sistemi gerçekten anlatıyor. Hesaplama tamamlanmadan anlamanız çok zor.
Ben her soruna elimden geldiğince cevap verdim ama sen benim hiç bir soruma cevap vermedin. Sayı salladın, fizik hatalı dedin durdun. Hesaplamayı tamamla göster o zaman. Hesap yapıyoruz yanlış diyorsun, sonuçlar aleyhineyse yanlış, lehineyse doğru öyle mi? Küçükken oyun oynarken böyle yapanlara ne derlerdi bilir misiniz?
Neyse trollü yeterince besledim. Eğer içinde sallama değerler olmayan hesap kitap gelirse tekrar görüşürüz onun dışında konuşulacak bir konu kalmadı.