Konu baya ilerlemiş. Yoğun bir haftaydı, ancak sakin zaman bulabiliyorum. Biraz açık konuşacağım. Yazacaklarım kimsenin şahsına değil somut örnekleredir. Başta bu konuda aynı fikirde olmadığım forum yöneticileri olmak üzere herkese büyük bir saygım ve sevgim bakidir.
Biraz uzun oldu ama sabredip sonuna kadar okursanız çok sevinirim.
Önce özet fikrimi söyleyeyim:
1- Tartışma adabına bağlı kalındığı, hakaret ve aşağılama içermediği sürece bu forumun özgürlükçü tarzını seviyorum. Böyle kalabilseydi keşke.
2- Siyaset normal hayatımızın istemediğimiz halde taaa gönbeğinde olan birşey. Çünkü eğitimden, ekonomiye, bilime birçok karar siyasi amaçla veriliyor, olaylar siyasi bağlama çekiliyor. Bunu yapan da çoğunlukla siyaziler ve ister istemez her konu siyaset ile özdeşleşiyor. Bu benim de nefret ettiğim ve eleştirdiğim birşey.
3- Burada konular siyasete gelince değil sanki sistem ve hükümet eleştirildiği anda hassasiyet oluşuyor diye düşünüyorum. Yoksa konut kira fiyatlarının astronomik artışının da, ev sahiplerinin açgözlülüğünün de, gençlerin göç etmesinin de aynı şekilde forum konusu olmamasına rağmen burada en çok "siyasi yorum karşıtı" kişiler tarafından dile getirildiğini ve böyle bir hassasiyetlerinin olmadığını gayet iyi hatırlıyorum. Ancak, konu sistem ve hükümet eleştirisini içermeye başlayınca bir anda hassasiyetlerin ortaya çıktığını, "herşeyi eleştirmek", "kronik hükümt karşıtlığı" gibi sıfatlara maruz kalındığını da gayet net hatırlıyorum. Yani bir güruhu (ev sahipleri, doktorlar, göç eden gençler, esnaf, tüccarlar... vb) komple eleştirince teknik bağlamda kalıyoruz, ama hükümete bulaşınca mı siyasi oluyor, bağlamı kaybediyoruz orada kafam karışık.
4- Bir kaç kişinin söylediği üzere ben de siyaset çizgisinin net çekilebileceği kısmına katılmıyorum. Özellikle siyasetin her yere nüfuz ettiği bir toplumda.
5- Bu forumda bugüne kadar "Sure" konusu açıldı, şizofreni konusu açıldı, kahve demleme konusu açıldı (ki açılsın bence renk katıyor, hiç bir sorun yok) bunlar teknik bağlamı olan konular, gelenleri ilgilendiriyor da siyaset olunca mı konu bir anda "cıss" oluyor.
6-
Başarıyı bol bol, pozitif olarak anlatsak, başarısızlıkları veya eksik kaldığımız yerleri de kısa geçsek?
Bu yaklaşımı doğru ya da bilimsel bulmuyorum. "Eleştirin varsa kendine sakla, öveceksen buyur" olmaz. Eleştirmek ve şüphe bilimin de, sanatın da, sosyolojinin de özüdür. Gelişme katetmenin yolu eksikleri özgürce ve düzgünce tartışabilmektir.
"Neden S400 aldık? İyi poh yedik. Adam da bizim F35 den çıkarıverdi" %100 siyasi bir mesaj
Cümlenin orjnali şöyle:
"not: F35 projesinden atılmamıza neden olan S400 kararı da inanılmaz yanlış kararlardandır. Hala aktif olarak kullanılamamaktadır.". Olayın kendisi, teknik bir konuda verilen tamamen siyasi bir karar olunca öyle anlamanız doğal. Ancak, bu cümlenin amacı ve teknik anlamı şu: F35 dışında kalmasaydık savunma yan sanayimiz (bakınız Kale Havacılık, Alp Havacılık ve F35 programında bunlarla birlikte yüzlerce yan sanayi - savunma sanayi firması) özel malzemelerle özel üretim prosesleri gerektiren bu tür üretimlerde çok daha fazla bilgi ve tecrübe sahibi olabilirdi ve yerli uçak konusunda daha fazla birikimimiz olabilirdi. Buna örnek, lisanslı olarak geçmşte F16 montaj ve yedek parça üretim tesisleri kurmuş olmamızın, elektronik harp sistemlerinin modernizasyonunu tek başımıza yapabilecek hale gelmemizin HÜRKUŞ, KAAN vb projeerdeki faydasıdır. Ancak, bu konuda öyle bir hassasiyet oluşmuş ki, eleştiri olması siyasi ya da teknik olmasının önüne geçiyor gibi bir izlenim çıkıyor ortaya.
7- Çoğu mesajma bakarsanız siyasetten çok matematik ve somut olay/veri görürsünüz. Sallamam. Genelleme ve yorumu çok az tutmaya alışırım. Kişileri öcüleştiren komplo teorisi ve art niyetli güçler kolaycılığını sevmem. Konu bir yere geldiyse, bu da teknik bir bağlamda açıklamaktır bence. Bu tür veriye, matematiğe dayanan eleştiriler siyasi hassasiyetleri olanları rahatsız edebilir elbette. bunu da anlarım. Ancak benim siyasi bir hassasiyetim yok, herkesle her konuyu tartışabilirim, herkese her türlü eleştiriyi soğukkanlılıkla dinleyebilirim, anlamaya çalışırım, varsa cevabım veririm, yoksa kabul eder ya da araştırırım.
KAAN konusu özelinde ise:
Bu konu bu yasaklara neden olmuş görünüyor.
1- Konunun 4. mesajı benim, ve muhtemelen sayın yöneticilerin en çok eleştirisi banadır. Ancak, bana göre bu konunun siyasete kayması konuyu açan kişinin gençlerin siyasetten uzak durmasını söylemesi üzerine oldu. Konu açıldığında mesajı ilk beğenenlerdenim. Kaldı ki, o mesaj muhaliflerin seçim ve siyasi nedenlerle TOGG, KAAN gibi projelerle dalga geçmesine kuvvetli bir eleştiri ile başlıyor. Samimi olarak soruyorum, bu siyasi bağlamı olan birşey değil mi sizce? Bu konu safi teknik bir konu saikiyle mı açılmış oluyor şimdi? Buyrun tenik-siyasi sınırını nerede çiziyoruz açıklayın. (bu arada böyle açmasının bence yine sakıncası yok, tabi buna cevaplara da tahammül edildiği sürece...)
2- TOGG konusunda görüşlerimi daha önce paylaştım Arabaya ön sipariş bile açtım. Ancak, büyütülmesini, diğer yerli üretim araçların arkasındaki mühendisliğin görmezden gelinmesini ve olumlu ya da olumsuz şekilde siyasileştirilmesini de bir o kadar eleştirdim. Hala görüşüm aynıdır.
3- KAAN konusu benim için de bir gurur kaynağıdır. Ancak, genç bir arkadaşımız gururunu ifade ederken siyasi şov (iki yönde) haline gelince kafasının karıştığını söyleyince gençlerin siyasetle uğraşmaması, kafa yormaması, kendilerine dikte edilen bilgiye sarılıp kulaklarını ve gözlerini kapamaları gerektiğini ifade eden yine teknik bağlamı olmayan ve katılamadığım bir cevap aldı (konuyu açan ve siyasileştirilmesini eleştiren kişi tarafından). Ben de konu kendiliğinden buraya gelince, katılmadığım bu cevaba ilişkin görüşlerimi ifade ettim. Buna katılanlar oldu, katılmayanlar oldu. Bu sayede konu farklı bir bağlama kaydı. Konu orada duruyor, buyrun okuyun. Birileri özellikle mi siyasete çekmiş, yoksa siyasileşince cevap mı verilmiş ona bakın.
Zaman zaman özellikle seçim vakitlerinde, yerli araç gibi birçok konuda olduğu gibi milli muharip uçağımız KAAN'da epey dalga geçilen bir konuydu. Bugün 5. nesil KAAN uçağımız göklerle kavuştu. Bilindiği gibi daha öncede HÜRKUŞ uçmaya başladı. Bu tarz konuların siyasi meze yapıldığı ortamda...
mekatronik.org
4- Örneğin şu mesaja da bir bakın bakalım, körü körüne eleştirmek mi insanların amacı:
https://mekatronik.org/forum/threads/kaan-ilk-ucusunu-gerceklestirdi.5730/post-100441
5- Konu sahibinin (bu arada tekrar ediyorum, konu sahibi ve forum yöneticilerini bu tartışmadan bağımsız olarak hem severim hem de sayarım; ancak bu eleştiriyi de çifte standartlı bulduğumu ifade etmeye çalışıyorum) yazdığı mesajlara bir bakalım. Kaç kelime teknik bağlam var Yerli işletim sistemi dışında tek bir kelime yok. Ancak ilk mesajdan itibaren teknik olmayan (ve siyasi) bir çok konuya bolca eleştiri var. Ama konu başkaları tarafından "teknik" bağlamından çıkarılmış gibi konuşuluyor burada.
6- Ayrıca verilen cevapta aşağıdaki rahatsız olduğum yorumlar olmasına rağmen konuyu daha fazla germemek adına cevap vermedim. Ona rağmen ilginç bir eleştiri durumu oldu:
. a- "tuşlarımıza basıldığı" : kimse kusura bakmasın. Ben hayatım boyunca uzaktan yönetilen, düğmesi/tuşu olan, birileri için ya da konjektöre göre görüş beyan eden birisi olmadım. Burada da olmam. Neyse inandığım güzel ve çirkin taraflarını beraber söylerim. Size de tavsiye ederim.
. b- "içi boş insanlar olmamız": buna yorum yapmak istemiyorum.
. c- "KAAN'ın test uçuşunun Cumhuriyet tarihinin en önemli olaylarından biri olması ": Hilafetin kaldırılması, Latin alfabesi, kadın hakları, Hatay'ın Anavatana'a katılması, Kıbrıs Harekatı, ilk sanayi tesislerinin kurulması (şeker ve basma fabrikaları), çok partili hayata geçiş, yüksek mühendis mekteplerinin açılması, soyadı kanunu, ilk tıp fakültesi, atom enerjisi kurumunun kurulması, F16 fabrikası ... ve daha hatırlamadığım onlarca hadisenin içerisinde bence çok fazla iddalı bir yorum. Ama eleştirsek hemen komple küçümsemek ile eleştiriliyoruz. Komple küçümsemek ile komple yüceleştirmek bana göre aynı davranışın iki türevidir. İkisi de yanlıştır.
Yani, KAAN konusu açıldığında teknik bağlamından ziyade siyasi bağlamı daha fazla bir konuydu (açılış cümlesi zaten siyasi eleştiri ve bence sakıncası da yok). Siyasetin günlük hayatta (özellikle gençler için) yeri var mı yok mu konusuna yine konu sahibi tarafından kaydırıldı. Sonrasında da bu düzlemde devam etti. Ne zaman ki muhalif görüşlerin ağır bastığı bir hal aldı, o zaman hoşgörü azaldı diye düşünüyorum. O yüzden konu siyasi bağlama kaydı eleştirisinin haklı olmadığını düşünüyorum.