Güç kaynağı tasarlayalım

Ben özdisan fiyatını yazmıştım .Ama çok fark varmış
https://ozdisan.com/Product/Detail/387361/OPA549S
RS den alışveriş nasıl oluyor yani süre olarak ve üzerine vergi * falan ekleniyormu?

* Yani bazı firmalar aliexpress ürünlerini getirtip gümrük işlerini onlar hallediyorlar üzerine cüzi karlarını ekliyorlar.Bu tarz siparişlerde veriliyormu anlamında sordum
 
Son düzenleme:
@Omega Hocam site üzerinden Türkiyedeki siteler gibi sipariş veriyorsunuz 10 gün için elinizde oluyor. (Salgın nedeniyle gecikme olabilir.)
Sanırım perşembe günleri alım yapıyorlar. İstanbul'a geliyor oradan size kargolanıyor. Gümrük vs uğraşmıyorsunuz. Ek masraf yok.

@Endorfin35+ Ben daha önce denemiştim TDA2030 ile. "Supply splitter" yapmaya çalıştım. Girişlere direnç bağlamak gerekiyor. Yoksa ısınıyor, voltaj kayıyor. Stabil çalışma noktasını yakalamak zor.
 
RS den sipariş edince gümrük riski olmadığını bilmiyordum. Bu konuda gerçekten bir garantileri var mı, yoksa şimdiye kadar yaptığın alışverişlerde hiç gümrüğe girmediği için mi sorun yok diyorsun? Mesela 1000 dolarlık birşey alsan da hiç sıkıntısız gümrükten geçiyor mu?
 
Ben yurtdışı alışverişlerimi artık buradan yapıyorum. Daha önce Farnellden falan almıştım. Ek masraflı oluyordu.

Hiç 1000 dolarlık bir şey almadım. :rolleyes:

Sorun olmaz diye biliyorum. Orada yazan fiyatlar yurtiçi teslim fiyatı. Sipariş verirken KDV'yi de ödüyorsunuz zaten. Aynı yurtiçi siteler gibi.

Siz yinede sorun hocam. Detaylı bilgi için;

https://tr.rsdelivers.com/CompanyInfo/ContactUs

Tek dezavantaj bazı malzemeler 5'li-10'lu satılıyor. Bölme şansınız yok. Ama bu malzemelerde genelde sık kullanılan ve ucuz malzemeler oluyor.
Site bazen filtreli arama yapınca hata veriyor. Düzeltmeleri için mesaj atmıştım halen aynı..
 
Site bazen filtreli arama yapınca hata veriyor. Düzeltmeleri için nesaj atmıştım halen aynı..

Özdisan'da da aynı sorun var. Soğutucu ısmarlamıştım. Filtre seçiyorum, 6 ürün bulundu diyor. Filtreyi uygula diyorum, birşey bulunamadı diyor :D Sonunda aradım ve manuel sipariş verdim.

Aklınızda olsun, özdisan'da çok çeşitli profile sahip soğutucu alabiliyorsunuz. Ben daha önce benim UPS'i sessizleştirmek için almıştım 1 m lik bir profil. Şimdi daha küçüğünü aldım.
 
Araya bir şeyler serpiştirelim...
 

Ekler

  • Ekran Alıntısı.JPG
    Ekran Alıntısı.JPG
    265.9 KB · Görüntüleme: 218
Düzeltme. Bu MC deki 555 macrosu kendi Vcc voltajını tanımlıyor. Benim 9V vermem farketmiyor, o kendi dahili tanımı olan 5V u kullanıyor. Bunun için aşağıdaki SPICE komutunu girmek gerekiyor:

Kod:
.param V555_VDD=9
.param V555_VSS=0

Bunu da girince şimdi -5.45 V gibi alınabiliyor.

3650 eklentisine bak

@taydin, dosya kayıtlı duruyorsa bir ricam olacak. 980hz de çalıştırsak durum ne olur bakabilir misin?
 
Frekansı düşürünce çıkış voltajı ortalama olarak aynı kalıyor. Ama ripple biraz artıyor:

1589725984524.png
 
Burada tasarlayıp yaptığım güç kayağı var.
çalıştı fakat fakat çıkış gürültüsü yüksek oldu. tahminim pcb düzensizliği veya kalitesiz malzeme kullandığım için öyle oldu.
 
Minik bir update gireyim konum kaybolmasın :cheeky1:

Normalde tek potla yaptığımız gerilim bölme mantığını iki potla hassas ve kaba olarak ayarlama,

Fine&Coarse.PNG
 
Kamplumbağa hızı ile projeye devam :kotek1:

Adc üzerinden buton okuma konusunda kafamı karıştıran durumlar vardı. Buton kontakları kötüleştiği zaman kontaklar direnç gösterecek ve bir butona basınca sistem başka bir butona basılmış gibi tepkiler verecekti. Bu durumu transistör kullanarak düzelttim. Simulasyona göre buton kontakları 100K direnç gösterse bile adc değeri değişmiyor. (aslında çok çok az değişyor ancak sorun çıkarmaz)

Normal ADC buton yaklaşımı;
1592307171137.png


Buton yerine transistor;

1592306556906.png
1592306579482.png
 
Son düzenleme:
Eğer sadece kısa devre koruması yeterli ise, LM317 ile çok basit ama çok iyi regülasyon performansına sahip güç kaynağı yapılabilir. Devre sadece tam dalga doğrultucu, LM317 (ve akım gereksinimine göre paralel bağlı transistörler), ve kısa devre korum devresinden oluşur.

Ama akım sınırlama gerekiyorsa, o zaman sadece LM317 yeterli olmaz. İlave bir regülasyon devresinin akım ölçümü yapıp LM317 yi kontrol etmesi lazım.

Aşağıdaki konuda piyasada bulunan çok güzel 30V 3A güç kaynağı ile ilgili bilgi var. Aslında aldım bunlardan ama daha kurmaya vaktim olmadı. Bu hazır güç kaynağını kullanmayıp illa kendin mi sıfırdan tasarım yapmak istiyorsun?

Lm317 de kısa devre koruması nasıl oluyor? Sanırım çipin içinde kısa devre için bir ısıl koruma var ve siz ondan bahsettiniz.
Yanlış anlamazsanız, elimde LM317 nin (sanırım aynı dizayn) LM338K var. Dünkü denemelerimde patates tir diye şüphelendiğim (belkide değildir) bu malzeme, (8x8 alüminyum soğutucu levha üzerinde ) 15v-5A smps çıkışında " voltaj ayar potu ile ayarladığım 10volt altında 0.22 ohm yükte çıkış voltajını düşürüp"2 amperden fazla vermedi ve sapasağlam. Yani anlayacağınız bu malzemeyi patlatamadım. Kendini koruyor sanki.
 
Bende de uzun süredir çalışan bir lm317 güç kaynağı var. Çıkışı dirençsiz kısa devre ediyorum. Dediğiniz gibi koruma için voltajı düşürüyor. 1.2v altına inemediği için 1.5-2A kısa devre akımı oluşuyor. Lm317 de bu durumu tolere ediyor.
 
Günaydın
Arkadaşların geçmiş mevlid kandilini ve Cumhuriyet bayramını kutlarım.

@Endorfin35+ güç kaynaklarının Lm317 hastası olan ben konunuzu okudum.Gerçekten içi dolu bir girişim olmuş.Anladığım kadarıyla iş dijital kontrole gelince, astarı yüzünden karışık ve pahalıya gelmiş. Ama önemli olan girişimcilik ve araştırmadır. Taktir ettim.

Bendeki Lm317 nin abisi Lm338k. AliExpress'ten 2.el çıkma ürün olarak aldım.(AliExpress'ten alınan Sıfır olan her güç yada RF transistörü nasılsa patatestir diye düşündüğümden )
Bu çip nasıl olsa 5 ampere dayanıyor diyerek şunu bir patlatayım, Patlamazsa benimdir patlarsa seyrederiz dedim. Lm338k Resmen kendini korudu.
Şimdi acaba diyorum Bu ürün orijinal mi? Bunu büyük bir soğutucuya mı takıp denesem.

Birde @taydin lm317 için bir kısa devre koruma dan bahsetmiş acaba nasıl bir şema diye merak ettim.
 
Bende de uzun süredir çalışan bir lm317 güç kaynağı var. Çıkışı dirençsiz kısa devre ediyorum. Dediğiniz gibi koruma için voltajı düşürüyor. 1.2v altına inemediği için 1.5-2A kısa devre akımı oluşuyor. Lm317 de bu durumu tolere ediyor.
Güç kaynağında voltaj ayar potansiyometresine paralel ( hat direncinden akım ölçen) bir transistör olduğunu düşünüyorum.
Doğrumu dur?
 
Anladığım kadarıyla iş dijital kontrole gelince, astarı yüzünden karışık ve pahalıya gelmiş. Ama önemli olan girişimcilik ve araştırmadır. Taktir ettim
H.sonu sokağa çıkma yasaklarında uğraştığım bir projeydi. Yasaklar tekrar gelince veya vakit bulunca devam etmeyi planlıyorum. Öyleki componentleri bile aldım duruyor.

Güç kaynağını yapalı epey zaman oldu. Acemilik zamanları.. Tam hatırlamasamda koruma için hiçbirşey eklememiştim. Akım okumayı gnd dönüşü öncesi 0r1 gibi bir seri direnç üzerinden yapmıştım.

Eski projem şurada :
 
LM317 nin datasheet'inde hem kısa devre koruması olduğu hem de termal koruma olduğu belirtiliyor. Kısa devre durumunda akımın hangi değere sınırlandırıldığı belirtilmemiş, muhtemelen giriş/çıkış voltaj farkına göre değişen bir değerdir. Kısa devre durumunda önce kısa devre koruması devreye girer. Eğer kısa devre devam ederse de sonrasında termal koruma devreye girer.
 
LM338 entegreleriyle bir ara uğraşmıştım.
Plastik gövdeli LM338T modellerinin çoğunluğu sahte çıkıyor. 5A vermesi gerekirken max 2A bazılarıda 3A olarak sınırlıyor. belliki LM317 üzerini silip LM338T tazmışlar.
Elimdeki metal gövdeli LM338K ise orjinal çıktı. 7A akım basabiliyor. resimde ikisinide gösterdim:
LM338.JPG
Bu entegrelerde kısadevre koruması var ama sürekli olması durumunda hasar görebilir. bunu önlemek için ilave akım sınırlama düzeneği ekledim:
lm338k_15v_5a.png

son olarak LM317 gibi entegreleri 0v seviyesie düşürmek için negatif -1.2v gerilim ekleyerek sürmek gerekiyor.
lm3170v.png
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,814
Mesajlar
99,264
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top