Voltaj ilk başlangıçta -0.522V görünüyor.
Biraz çevirdikten sonra direk 18V'a zıplıyor ve sonrasında da yavaş yavaş 21V'a kadar yükseliyor.
Çok turlu potansla da denedim, normal potansla da. Değişen bir şey olmadı.
Akım opamp'leri sökülü. Sadece Voltaj opamp'i (TL081) takılı.
Bu sorunla ilgili nereye odaklanmak lazım?

Ekran görüntüsü 2024-11-30 160517.png

Sadece voltaj opamp takılırsa çalışmaz bu yav. U1 burada voltaj referans üreteci. Eğer o yoksa o zaman voltaj kontrol opamp'inin referansı havada geziniyor, artık ne kapıyorsa havadan referans o :)

Sadece voltaj opamp takılırsa çalışmaz bu yav. U1 burada voltaj referans üreteci. Eğer o yoksa o zaman voltaj kontrol opamp'inin referansı havada geziniyor, artık ne kapıyorsa havadan referans o :)
Abi o akımın buffer'ı değil miydi yav? Ne ara voltajın referansı oldu. :katil2:
Bir parça aklım vardı gitti yeminle.
Peki bizim DAC'lı devre de neden takmıyordukta sadece voltaj opamp'ini takıyorduk test ederken?

DAC lı devrede ayrı ve çok kaliteli bir voltaj referansımız var. Ama bunda opamp/zener yapıyor o işi.

DAC lı devrede ayrı ve çok kaliteli bir voltaj referansımız var. Ama bunda opamp/zener yapıyor o işi.
Taktım şimdi ama bu seferde çıkışta 22V sabit var. Referanstan 9.75V çıkıyor. Nereden ne çıkması gerekiyor bu devrede.

Aşama aşama test etmen lazım. Bütün opamp ve güç transistörlerini sök.

AC girişten başlayacaksın. Kaç volt var? Sonra doğrultucu çıkışına bakacaksın. Mesela girişte 12VAC varsa, doğrultucuda (12 - 1.4) x 1.41 DC voltaj olacak. Sonra negatif referansa bakacaksın. -2V gibi bir değer olması lazım. Sonra U1 referans opamp takıp çıkışında 10V gibi sabit bir değer görmen lazım.

Ve her zaman hatırlayacaksın, aksi belirtilmedikçe bütün ölçümler şemada işaretlenen şase noktasına göredir :)

Sonraki aşamada Q6 nin emitterinde 32.3V olduğunu teyit edeceksin (33V zener varsa). Sonra U2 yi ilave edip U2 nin çıkışını 0 - 30V arasında kontrol edebildiğini teyit edeceksin. Daha güç transistörleri takılı değil.

Aslında sen yazmadan önce bunların hepsini yaptım ama parça pinçik. Şimdi senin söylediğin sıra ile bir kez daha yapayım.

Sıra önemli, çünkü bir sonraki adım hep bir öncekine bağlı. Bina yaparken nasıl önce temelden başlıyoruz, sonra kolonlar, sonra kirişler, sonra tavan, sonra ikinci kat gibi. Temel olmadan kolonları kontrol etmenin nasıl anlamı yoksa, devredeki en temel voltajlar olmadan, işlevsel test yapmanın da bir anlamı yok.

AC girişten başlayacaksın. Kaç volt var? Sonra doğrultucu çıkışına bakacaksın. Mesela girişte 12VAC varsa, doğrultucuda (12 - 1.4) x 1.41 DC voltaj olacak.
AC giriş 26.56V
Doğrultucuda 39.11V DC

Sonra negatif referansa bakacaksın. -2V gibi bir değer olması lazım.
-2.263V Negatif Referans.

Sonra U1 referans opamp takıp çıkışında 10V gibi sabit bir değer görmen lazım.
9.79V

Sonraki aşamada Q6 nin emitterinde 32.3V olduğunu teyit edeceksin (33V zener varsa).
32.79V

Sonra U2 yi ilave edip U2 nin çıkışını 0 - 30V arasında kontrol edebildiğini teyit edeceksin.
U2'nin çıkışı 31V sabit. Potans ile kontrol edemiyorum.

Tamam, voltaj kontrol opamp yapması gerekeni yapmıyor. opamp giriş voltajlarına bakalım. Opamp + girişi, sen potansiyometreyi çevirdikçe 0 - 9.79V arasında değişmesi lazım. Opamp - girişinin de + girişe neredeyse eşit olması lazım.

U1 de bi anormallik war.
Bu devrede pozitif geri besleme kullanılmamalı.
Ama u1 Pozitif geribesleme devresi olarak yapılmış.

Bu şemanın gerçek kaynağıyla kıyaslayın derim.

Tamam, voltaj kontrol opamp yapması gerekeni yapmıyor. opamp giriş voltajlarına bakalım. Opamp + girişi, sen potansiyometreyi çevirdikçe 0 - 9.79V arasında değişmesi lazım. Opamp - girişinin de + girişe neredeyse eşit olması lazım.
+ giriş söylediğin gibi 0-9.79 arası doğru çalışıyor ama - girişte tık yok.

3055 çıkışında voltaj olduğu halde opampın - girişte tık yosa R11 ve R12 değerlerinde hata yada fiziki bağlantı kusuru olabilir. O da değilse opamp bozuktur.

3055 çıkışında voltaj olduğu halde opampın - girişte tık yosa R11 ve R12 değerlerinde hata yada fiziki bağlantı kusuru olabilir. O da değilse opamp bozuktur.
R12'nin bir bacağını lehimlemeyi unutmuşum yav. :facepalm1:
Şimdi lehimleyince düzeldi. Artık olması gerektiği gibi ayar yapabiliyorum.
Herhalde sırada akım opamp'ini takıp akım çekme testi var.

Şimdi de akım çekemiyorum.
Akım opamp'inde:
+Besleme : 32.7
-Besleme : -2.28V
+Girişi : 1.5V
-Girişi : 0
Çıkış : 31.25

Potansiyometreyi çevirdiğim de + girişte 0 - 1.5V arası voltaj değişiyor.
- Girişte hiç hareket olmuyor.
Multimetre Voltaj ölçüm kademesinde iken ve potans ile +Girişi tam sıfıra çekmiş iken propları şase ile -Giriş bacağına deydirince akım sınırlama ledi yanıyor.
R21'i kontrol ettim.

Ekran görüntüsü 2024-12-01 115311.png

U3 ün + girişindeki voltajı RV2 ile maksimum yaparsan, U3 ün akım sınırlama eşiğini iyice arttırmış olursun. Bu durumda güç kaynağından maksimum akımı çekebiliyor olman lazım. Gördüğün sorun tam olarak nedir?

U3 ün + girişindeki voltajı RV2 ile maksimum yaparsan, U3 ün akım sınırlama eşiğini iyice arttırmış olursun. Bu durumda güç kaynağından maksimum akımı çekebiliyor olman lazım. Gördüğün sorun tam olarak nedir?
Elektronik yük ile 0.001A bile akım çekemiyorum. Yükten şüphelenip başka kaynak taktım. Yükte sorun yok akım çekiyor.
Yarın pass transistörü değiştirip deneyeceğim. Ölçümde sağlam görünüyor ama bi değiştirip bakalım.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,017
Üyeler
2,844
Son üye
Olcay

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back