:facepalm1: :facepalm1: :facepalm1: :katil1::katil1::katil1:

Sanırım demonte güç kaynağının akım potansını çevirip, elektronik yükün ekranına bakıyormuşum.
Halbuki akım çekmek için Elektronik yükün potansını çevirmem lazım. :katil2:

@taydin abi iyileştirme yaptığımız 30V 3A Güç kaynağımız Ön elemeleri geçti.
Voltaj ayarı çalışıyor, Akım ayarı çalışıyor. Ayarlanan akımı geçince Sıırlama devreye giriyor ve uyarı ledi yanıyor.
Uygun bir zamanda tam 3A çekip ısınma durumuna filan bakacağım. Yalnız 3 tane sorum var.

1) Benin trafom 24V 2A olduğu için daha fazla akım çekemeyeceğim. Bu duruma göre 1 tane 2SC5200 yeterli olur mu? (Soğutucu var, Fan yok. Çok mecbur kalırsak koyarız.)
2) Gerekli testleri gerçekleştirmek için 3A çekeceğim. Bu durumda 1 tane 2SC5200 yeterli mi?
3) 5V 3A ve 30V 3A testi yapsam yeterli mi? Aklında yapılmasını istediğin başka test var mı?

Spesifik akım testleri yapma. Onun yerine 5V çıkışta giderek artan akım çek ve transistör sıcaklığını takip et. Mesela transistör 70 ℃ stabil sıcaklıkta duruyorken ne kadar akım çekebiliyorsun? 5V için limit odur.

Fansız 5V ta 750mA bile çekemiyorum. Fan takınca 900mA de 70 derecede sabitliyor.
15V ta 1A çekeyim dedim voltaj 12V'a düştü. Potansla da yükseltemedim voltajı.
Sonra akım çekmeyi tamamen bırakıp voltajı Maksimum seviye olan 21V'a aldım. Yavaş yavaş akım çekmeye başlayınca aynı oranda voltajda düşmeye başlıyor.
Tam 2A akım çektiğimde voltaj 3-4V seviyesine inmiş oluyor ve akımıda daha fazla yükseltemiyorum.
4700uF kondansatörden mi kaynaklı? Bu kadar fark eder mi?

Hmm senin transistör gene çakma mıdır nedir? Maksimum voltajda rahatlıkla 3A verebilmesi lazımdı ve fan da gerekli olmamalıydı.

2n3055 takayım o zaman.

Ondan değildir sorun 2SC5200 çok daha güçlü bir transistör

Başka bir sorun var sanki. Çünkü maksimum voltajda iken akım çekmeye başladığım anda voltaj düşmeye başlıyor. Transistör çakma da olsa 100mA çekerken bile voltaj düşmez herhalde.

Evet var bir sorun, bulamadım.

opampların çıkış voltajlarıda düşüyor mu?
çıkış 21V ayarlı iken;
akim çekilmiyorken opamplarin çıkışında kaç volt var?
500mA çekilirken opampların çıkışında kaç volt var?

Bu gece yada yarın bakabilirim. Mesaim başlayacak birazdan

opampların çıkış voltajlarıda düşüyor mu?
Voltaj Opampı 31V tan 29.90V'a düşüyor.
Akım opampı 31.25V tan 11.5V'a düşüyor.
Buffer Opampı 9.8V tan 11.5V'a yükseliyor.

çıkış 21V ayarlı iken;
akim çekilmiyorken opamplarin çıkışında kaç volt var?
Voltaj Opampı 31V
Akım opampı 31.25
Buffer Opampı 9.8V

500mA çekilirken opampların çıkışında kaç volt var?
Voltaj Opampı 30.85V
Akım opampı 31.20
Buffer Opampı 10V

Çok ilginç. Voltaj 21V ayarlı iken U2 çıkışı 31V olamaz. U2 çıkışı 31V ise çıkış 21V olamaz. R15 1k değeri yanlış ya da temas etmiyor olabilir. O tamam ise Q2, Q4 sorunlu olabilir.

Bir de voltajı okurken yapay yüke güvenmek için henüz erken.

Çok ilginç. Voltaj 21V ayarlı iken U2 çıkışı 31V olamaz. U2 çıkışı 31V ise çıkış 21V olamaz. R15 1k değeri yanlış ya da temas etmiyor olabilir. O tamam ise Q2, Q4 sorunlu olabilir.

Bir de voltajı okurken yapay yüke güvenmek için henüz erken.
Q2 nin datasheet'i beni yanılttığı için ters bağlamışım. Düzeltince sorun kalmadı.
Pensampermetre ile ölçtüğümde 3.65A' e kadar akım çekebildiğimi görüyorum.
Elektronik yük nedense 2A den fazla çekilen akımı göstermiyor. Onun kodlarına bakacağım.
Şimdi Timur abinin dediği gibi 70° sabit ısı ile kaç volt, kaç amper veriyor o testleri yapacağım ve herşey yolunda ise Voltaj- Akım ölçümünü ekranda gösterecek MCU tarafını tasarlamaya başlayacağım.

28V 3A de en fazla 39° ye kadar ısınıyor.
15V 2A de en fazla 73° ye kadar ısınıyor.
5V 1.25A de en fazla 73° ye kadar ısınıyor.
Bu işlemlerin hepsi fan destekli.
Soğutucuyu büyütüp 2 tane fan taksak bile 5V 3A hayal sanki.

Evet bu limitler mantıklı. Zaten pasif soğutma ile TO-3 kılıfında 30W ı geçmek çok zor. 5V, 1.25A için hesaplarsak:

Giriş 30VAC den doğrultuluyor, 40VDC. (40 - 5) * 1.25 = 43.75 W. Fan ile soğuttuğun için bu güce çıkabiliyorsun. Bu güç kaynağında kademe olmadığı için bu limitasyon var. Ya ilave paralel pass transistör gerekiyor yada kademe seçimi.

Doğrultucu diyotlar da bayağı ısınıyor. ben 3A ile test ettiğimde fan ile 80-90 derecede zor tuttum. Direkt üstüne fan üfletmeyince bu da sorun. Bunun için ne tür bir çözüm olabilir başka?

Doğrultucu diyotlar da bayağı ısınıyor. ben 3A ile test ettiğimde fan ile 80-90 derecede zor tuttum. Direkt üstüne fan üfletmeyince bu da sorun. Bunun için ne tür bir çözüm olabilir başka?

Demontenin orijinalinde 3A lik diyotlar var. Onları 6A lik ile değiştirmen yeterli.

Forum istatistikleri

Konular
7,115
Üyeler
2,883
Son üye
alemrans

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back