Abi 3 tane opamp taktım, üçününde girişleri 0 çıkışları 10.60vHmm, sanki opamp de gidik o zaman ...
Zaten boşta iken opamp çıkışında full pozitif olması gerekiyor, yük binince opamp negatif geri besliyor. BU ezbere konuşanlar nerde bode grafiğiymiş.Abi 3 tane opamp taktım, üçününde girişleri 0 çıkışları 10.60v
Başka bir sorun var galiba. Mosfeti yeni taktım ve daha hiç inputtan akım vermedim bile. Sadece opamp tarafını test ediyorum şimdi.
Başka nerede sorun olabilir?
O zaman 6 dan 2 ye bir feedback yapayım breadboard da. Bakayım nasıl davranıyor.Yaptığın deney elektronik yük deneyiyle aynı değil gökhan. Senin kurduğun düzenekte feedback yok. Opamp açık devre kazancı da 1 milyona yakın. Bu durumda 1 μV offset de olsa, çıkışta 1 V olur. Ki TL081 in offseti çok daha fazladır.
Senin elektronik yük devresinde feedback var, o yüzden girişler eşit ise çıkışın sıfır olmasını opamp garantilemesi lazımdı.
O zaman 6 dan 2 ye bir feedback yapayım breadboard da. Bakayım nasıl davranıyor.
Kimse söylememiş şaşırdım.
Opamp çıkışı ile mos arasina 100R falan koyup, opamp eksi ucuyla, opampın çıkış ucuna 10nF gibi bir kapasite atman gerekecek. Yoksa kazanç çok büyük olup bazı güç kaynaklarında ya da durumlarda osilasyona girebilirsin.
Bir de ben olsam akım feedback yoluna 100R 1k gibi direnc atardım. 100pF gibi bir kapasitede sont dirence paralel atardım.
Bir de girişe 100uF gibi bir kapasite koyabilirsin osilasyonları azaltmak için.