1V ta 5A demek, (giriş voltajı - 1)*5 W loss demek. Giriş voltajın kaç bilmiyorum ama 30V falan gibi aklımda kalmış. 150W yakarsan üstünde sen sıcaklık değişimi göremeden yanar alet. Normalde tasarımda kaç W termal yük binecek üstüne? Ona göre bir deneme yap. Mesela o sargı da 20V da çalışacaksan orada yap. Ama yükü de düşün, BK precision sanırım IRFP250 nin tanesinde 40-50W yakıyordu diye hatırlıyorum. Yani senin yük de 40W ın üstünde bence pek güvenilir olmaz. Giriş voltajın 40 desek, 20V da 2A yakarsan ikisinde de 40ar W yakarsın. Seçimi kendin yap

1V ta 5A demek, (giriş voltajı - 1)*5 W loss demek. Giriş voltajın kaç bilmiyorum ama 30V falan gibi aklımda kalmış. 150W yakarsan üstünde sen sıcaklık değişimi göremeden yanar alet. Normalde tasarımda kaç W termal yük binecek üstüne? Ona göre bir deneme yap. Mesela o sargı da 20V da çalışacaksan orada yap. Ama yükü de düşün, BK precision sanırım IRFP250 nin tanesinde 40-50W yakıyordu diye hatırlıyorum. Yani senin yük de 40W ın üstünde bence pek güvenilir olmaz. Giriş voltajın 40 desek, 20V da 2A yakarsan ikisinde de 40ar W yakarsın. Seçimi kendin yap
Okurken beynim yandı. Arada "Enter"'a basaydın iyiydi :D
Ben çalışırken kafamda hiç wattlar, voltlar dönmüyor ya. O derece matematik yok bende.
Tek yaptığım "şu kadar voltaj verip, şu kadar akım çekersem ne olur" diye aklımdan geçirip, matematiksel hesabı da devreye yaptırıp sonucu izlemek.
Devre de en az benim kadar anlamıyor matematikten yanıyor hemen :katil2:

O zaman önce hesabımı kesinleştireyim.
12V Sargıdan: 0.1'er adımlar ile 11V'a kadar çekeyim.
26V Sargıdan: 12V tan 25V'a kadar çekeyim.
32V Sargıdan: 26V tan 30'a kadar çekeyim. (Bu son sargı saçma olmuş ya. Sadece 4V fark için trafodan uç çıkarmışız sanki. :dusun1: )

Şimdi 26V Sargısı takılı olduğuna göre.
En düşük 12V X 5A denersem 60W yakacağımdır.
En yüksek 25V X 5A denemeye kalksam 125W yakarım.

Eee benim yük 40W yakıyorsa test edemiyorum ki devreyi?

Okurken beynim yandı. Arada "Enter"'a basaydın iyiydi :D
Ben çalışırken kafamda hiç wattlar, voltlar dönmüyor ya. O derece matematik yok bende.
Tek yaptığım "şu kadar voltaj verip, şu kadar akım çekersem ne olur" diye aklımdan geçirip, matematiksel hesabı da devreye yaptırıp sonucu izlemek.
Devre de en az benim kadar anlamıyor matematikten yanıyor hemen :katil2:
Bu hesapları yapmak için kendini zorlarsan alışırsın, aksi durumda kur LtSpice onda simule et. Kullanması aşırı basit. Enter yok mobilden hızlıca yazıyorum

O zaman önce hesabımı kesinleştireyim.
12V Sargıdan: 0.1'er adımlar ile 11V'a kadar çekeyim.
26V Sargıdan: 12V tan 25V'a kadar çekeyim.
32V Sargıdan: 26V tan 30'a kadar çekeyim. (Bu son sargı saçma olmuş ya. Sadece 4V fark için trafodan uç çıkarmışız sanki. :dusun1: )

Şimdi 26V Sargısı takılı olduğuna göre.
En düşük 12V X 5A denersem 60W yakacağımdır.
En yüksek 25V X 5A denemeye kalksam 125W yakarım.

Eee benim yük 40W yakıyorsa test edemiyorum ki devreyi?
Yük 40W "bence" yakar. O yüzden o rigol ün vs içinde en az 4-5 tane mos oluyor. Tek bir tanesi üstünde o yükü harcamak için çok fantastik paketlere ve paralara çıkmak lazım.

Yeni elektronik yüküm ile güç kaynağımdan 5V üzerinden 1A çekiyorum. Onsemi 2N3055 transistör sıcaklığım 51 derecede sabit.

Elektronik yükümde ise ne dirençte ne mosfette ılıma bile yok. Elimi soğutucuya koyuyorum, elim üşüyor.

2N3055' e hangi şartlarda ne kadar yüklenmeliyim?
Mesela 1V ta 5A denemeli miyim?

37892 eklentisine bak
(Gerilim farkı * çekilen akım) kadar gücü transistörü ısıtarak harcayacaksınız ona göre hesap yapabilirsiniz.

Tek IRFP260 ile 120W denedim. Sorun yok. Eğer soğutma iyi olursa bu akım gerilim değerleri transistörün SOA sınırları içinde kalıyor. Üstündeki abartı soğutucu ile 120W da transistör gövdesi 35 dereceyi geçmiyor. Sınırı görmek adına yakana kadar zorlasam mı acaba? :bilmem1:

IMG_20241107_202347_BURST1.jpg
IMG_20241107_203044.jpg

Ben bu güç kaynağının orjinal tasarımını başından beri sevmedim. Sende inatla uğraşıyorsun. Azmine hayranım. :ok1:

En düşük voltaj maksimum akım, en yüksek voltaj maksimum akımı. Burada maksimum akımı sen bileceksin artık. Mesela 5A ise 1v/5a, 30v/5a alıyorsan bu iş büyük oranda olmuştur.

Tek IRFP260 ile 120W denedim. Sorun yok. Eğer soğutma iyi olursa bu akım gerilim değerleri transistörün SOA sınırları içinde kalıyor. Üstündeki abartı soğutucu ile 120W da transistör gövdesi 35 dereceyi geçmiyor. Sınırı görmek adına yakana kadar zorlasam mı acaba? :bilmem1:

37902 eklentisine bak37903 eklentisine bak
Datasheet de DC için değer yok maalesef ama 120W ı soğutabikmek bile meziyet. Üstündeki CPU soğutucusu değil mi?

Dur daha, iki transistör durumunu test edeceğiz :) Hiçbir şey değiştirmeden ikinci transistörü de tak. Sonra gene 1A çek. Bu şartlar altında da her iki transistörden ne kadar akım geçiyor? Her birisi ne kadar ısınıyor bakalım.

Ben bu güç kaynağının orjinal tasarımını başından beri sevmedim. Sende inatla uğraşıyorsun. Azmine hayranım. :ok1:

En düşük voltaj maksimum akım, en yüksek voltaj maksimum akımı. Burada maksimum akımı sen bileceksin artık. Mesela 5A ise 1v/5a, 30v/5a alıyorsan bu iş büyük oranda olmuştur.
Evet daha önce de söylemiştin. Hatta yanlış hatırlamıyorsam çalışmaz o demiştin. Ama çok emek verdim. Geçenlerde İbrahim sordu "Neyaptın abi" diye.
Bıraktım artık devam etmicem dedim ama sigara gibi namussuz. Bırakıp bırakıp yeniden başlıyorum. :D

Bir ara elektor dergisindeki tasarıma mı geçsem diye düşündüm. Baştan başlamak zor geldi. Hem işi bilmedikten sonra 10 tane tasarıma başlasam ne olacak.
Birileri olmadan ben bir hiçim...

Dur daha, iki transistör durumunu test edeceğiz :) Hiçbir şey değiştirmeden ikinci transistörü de tak. Sonra gene 1A çek. Bu şartlar altında da her iki transistörden ne kadar akım geçiyor? Her birisi ne kadar ısınıyor bakalım.
Diğeri 2SC5200 olsa olur mu? Hazırda o takılıda. :D

İkisinin ısısını aynı anda kontrol edemem ama. 1 tane ölçü aletim var.
(Lan acaba 5 tane kablolu termistör alıp bunları arduino analog girişlerinden okutsam. Bir tane de ekran koyup beşini ayrı ayrı orada gösteren bir proje mi yapsam? ) Güç kaynağı yapacam diye bütün atölyeyi evde yapıcam :katil1: :katil1:

İki transistörün aynı olması lazım yoksa akımı eşit paylaşmazlar.

@clc

DC için net çizgi çekseler bile 25 derece gibi gerçek dışı bir sabit değer ile konu yine muallak kalıyor.
Dediğin gibi masada 120W ile sorun çıkmaması güvenilebileceği anlamına gelmiyor. Bir vidanın bile hesabını yapan adamlar ürüne mosfet dolduruyorsa vardır bir bildikleri.

@clc

DC için net çizgi çekseler bile 25 derece gibi gerçek dışı bir sabit değer ile konu yine muallak kalıyor.
Bir vidanın bile hesabını yapan adamlar ürüne mosfet dolduruyorsa vardır bir bildikleri.
Haklısın ama en azından bir fikir veriyor. Device ömrü açısından yapılmış da olabilir o seçimler, soğutma kolaylığı açısından da ben tanesini pek zorlamama taraftarıyım

@Gokrtl

En azından DC için akım, gerilim, güç ilişkisini iyice kafanda oturtursan çok faydasını göreceksin. Bunlara dair sadece basit dört işlemden oluşan formüller matematikten sayılmaz. Bir kağıda basıp duvara asmanın faydası olabilir.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,871
Üyeler
2,782
Son üye
uguner

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back