@Gokrtl k

En azından DC için akım, gerilim, güç ilişkisini iyice kafanda oturtursan çok faydasını göreceksin. Bunlara dair sadece basit dört işlemden oluşan formüller matematikten sayılmaz. Bir kağıda basıp duvara asmanın faydası olabilir.
Varsa bir görsel paylaşır mısın? Ohm kanunu nu 1 yılda öğrenmiştim. Bunu da öğrenirim elbet.

Eğer yapmadıysan D11 anot bağlantısını şönt direncin sağından ayırıp soluna taşı. Yoksa şönt direncin başına bir şey gelirse yine her şey duman olacak. :gulus2:

Ekran.jpg

Dur daha, iki transistör durumunu test edeceğiz :) Hiçbir şey değiştirmeden ikinci transistörü de tak. Sonra gene 1A çek. Bu şartlar altında da her iki transistörden ne kadar akım geçiyor? Her birisi ne kadar ısınıyor bakalım.
İki transistörü de bağladım. 5V ile 1A akım çekiyorum.
1.Transistörde termistör bağlı. Şuanda 40 derece. (Ateş ölçer ile baktığımda iki transistörde 33 derece gösteriyor.) Muhtemelen iki transistör de ayrı ayrı 40 derecedir.
Pensampermetre ile İki transistöründe Emiterinden akım ölçtüm. Biri 560mA, Diğeri 460mA çekiyor. UT61E ile ölçtüğüm amper ise 1.015mA

Yüke hala parmağımı deydirince üşüyor.

Tamam artık maksimum akımlara bakabiliriz. Kademe sınırlarının hangi voltajlar olacağını daha bilmiyoruz, onu osiloskop ile ripple değerlerine bakarak tespit edeceğiz. Ama şimdilik şu varsayımı yapalım:

12VAC sargısı ile 0.5V 5A

24VAC sargısı ile 12.5V 5A

34VAC sargısı ile 24.5V 5A

Bunlar en olumsuz durumlar. Bu değerleri alabiliyorsan ve transistörler de aşırı ısınmıyorsa, artık akım sınırlamayı da devreye alıp test edelim.

Tamam artık maksimum akımlara bakabiliriz. Kademe sınırlarının hangi voltajlar olacağını daha bilmiyoruz, onu osiloskop ile ripple değerlerine bakarak tespit edeceğiz. Ama şimdilik şu varsayımı yapalım:

12VAC sargısı ile 0.5V 5A

24VAC sargısı ile 12.5V 5A

34VAC sargısı ile 24.5V 5A

Bunlar en olumsuz durumlar. Bu değerleri alabiliyorsan ve transistörler de aşırı ısınmıyorsa, artık akım sınırlamayı da devreye alıp test edelim.
24.5V 4A de Elektronik yük bağımsızlığını ilan etti. (30sn filan 4A çekti sonra gitti.)
Mosfet GATE- SOURCE arası kısadevre olmuş.
Sıcaklıktan olduğunu zannetmiyorum çünkü elim üzerindeydi ve sadece ılıktı.

Güç kaynağında görünüşe göre bir anormallik yok. 24.5 çıkış vermeye devam ediyor. TR lerde kısadevre görünmüyor.

24.5V 4A de Elektronik yük bağımsızlığını ilan etti. (30sn filan 4A çekti sonra gitti.)
Mosfet GATE- SOURCE arası kısadevre olmuş.
Sıcaklıktan olduğunu zannetmiyorum çünkü elim üzerindeydi ve sadece ılıktı.

Güç kaynağında görünüşe göre bir anormallik yok. 24.5 çıkış vermeye devam ediyor. TR lerde kısadevre görünmüyor.
Drain source arası kısa devre mi? 24.5V 4A demek neredeyse 100W demek, o mosfetin junction u ile case i arasında bile 60 derece fark olur(tahminen, datahseetden netlenir ben hatırladığıma göre yazıyorum ) , onda da çok iyi iletirse. BJT ler yandı mı? Bence yükse safe limit olarak 50W tanımla, aynı yükten 1 tane daha yap ikisi birlikte 100W eder, aynı trafodan beslersin ikisini de.

Kısa süreliğine 5A çekmeyi deneyebilirsin. Tek görmemiz gereken, osiloskop ile çıkıştaki 30V un tam düz çizgi olduğu. Probları, herşeyi hazırlayıp güç kaynağını açarsan 5 saniyede ölçersin.

Kısa süreliğine 5A çekmeyi deneyebilirsin. Tek görmemiz gereken, osiloskop ile çıkıştaki 30V un tam düz çizgi olduğu. Probları, herşeyi hazırlayıp güç kaynağını açarsan 5 saniyede ölçersin.
Abi aletler 5sn de ölçer de ben neyin ne olduğunu 5sn de anlayamam. O arada kesin yakarım bir şeyleri.
Elektronik yükün mosfetlerini dörtlüyorum. Adam gibi test edeyim şunu.

Neden güç kaynağınız ile elektronik yükünüzü aynı anda birbirleriyle test etmeye çalışıyorsunuz? Güç kaynağınızı başka bir yükle kolayca test edebilirsiniz

Abi aletler 5sn de ölçer de ben neyin ne olduğunu 5sn de anlayamam. O arada kesin yakarım bir şeyleri.
Elektronik yükün mosfetlerini dörtlüyorum. Adam gibi test edeyim şunu.
Böyle durumlarda video çekip, gücü verip 5sn sayıp gücü çekeceksin. Sonra videodan değerleri okumaca, osiloskop u single a kurup gücü ver trig lenince kapat başka taktik de bu

Neden güç kaynağınız ile elektronik yükünüzü aynı anda birbirleriyle test etmeye çalışıyorsunuz? Güç kaynağınızı başka bir yükle kolayca test edebilirsiniz
Çünkü Elektronik yükü, Güç kaynağını test edebilmek için yapıyoruz. Asıl amacımız bu.
Yani güç kaynağını test edebilecek başka bir yüküm olsa bununla uğraşmam. Önce güç kaynağımı bitiririm sonra boş vaktim kalırsa Elektronik yük projesi yaparım.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,871
Üyeler
2,782
Son üye
uguner

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back