Sadece elko'dan dolayi degil.

Bazen DC motoru guc kaynagina baglayip voltaj ayar dugmesini ileri geri ileri geri oynatarak motosiklet motoruna gaz verip keserek motoru bagirtmaya benzer amacla DC motora voltaj vermissinizdir.

Motor voltajini artirip ardindan voltaji kistiginizda motor dinamo gibi calisip guc kaynagina dogru tersden voltaj basar. Bu durumda da bahse konu BE jonksiyonunu ters yonde zorlamis oluruz.

Son düzenleme:
Eletronik yükümdeki IRFP260N yanık olduğu için çeşitli akımlarda deneyemedim.
Kargo bekliyorum yarın yada öbür gün elime ulaşır malzemeler. O zaman devam edicem.
Bu vesileyle sipariş listemi de paylaşayım.

37702 eklentisine bak
Acizane tavsiyem 2.2 uF Tantal SMD yerine 2.2 uF MLCC daha ufak boyda seçebilirsin.
Ayrıca 4148 sod523 çok çok ufak boyutta.
SOD123 kılıfında alırsan biraz daha cımbızın ucuna sığar boyutta olur.

Acizane tavsiyem 2.2 uF Tantal SMD yerine 2.2 uF MLCC daha ufak boyda seçebilirsin.
Sipariş yola çıktı bile. Belki bir dahaki sefere.
MLCC Tantaldan daha mı iyi yoksa sadece boyut için mi söylüyorsun?

Ayrıca 4148 sod523 çok çok ufak boyutta.
SOD123 kılıfında alırsan biraz daha cımbızın ucuna sığar boyutta olur.
Boyutuna dikkat etmedim hiç. Smd ler arasında en yüksek amperi bu veriyordu (300mA) o yüzden bunu tercih ettim.

Sipariş yola çıktı bile. Belki bir dahaki sefere.
MLCC Tantaldan daha mı iyi yoksa sadece boyut için mi söylüyorsun?

Boyutuna dikkat etmedim hiç. Smd ler arasında en yüksek amperi bu veriyordu (300mA) o yüzden bunu tercih ettim.
MLCC hem boyutları daha küçük olabiliyor hemde kutupsuz olması gibi bir avantaja sahip.
Tantallar ters gerilimde nakavt oluyor biliyorsundur.

4148 için 300mA biraz uçuk gibi.
Gerçekten 300mA veren bir başka schotky diyot da war. IGBT Driverda izole gerilim rectifier diyodu olarak kullanıyorum.
SD103 SO123 kılıfta. İsmiyle kılıfı çok benziyor :katil1:
1N5819HW SMD gene SOD123 kılıfında 1 Amper.

Tantallar ters gerilimde nakavt oluyor biliyorsundur.
Ben en baştan konuya hakim değilim. Nerede kutupsuz kullanılır, nerede kutuplu kullanılır bilmiyorum.
Şemadaki eleman kutuplu olduğu için tantal tercih ettim.
Boyut olarak 1206 kılıf biriktirdim elimde çoğunlukla. Mümkün mertebe bu kılıfı kullanıyorum ama 0805'e geçesim var.

4148 için 300mA biraz uçuk gibi.
Dip versiyonu 500mA verebiliyor. Bende çoğunlukla SMD kullanmak istediğim için bulabildiğim en yakın rakamı aldım. :)
SD103 SO123 kılıfta. İsmiyle kılıfı çok benziyor :katil1:
1N5819HW SMD gene SOD123 kılıfında 1 Amper.
Bunlarıda bir incelerim.
Lakin dana önceden de söylemiştim, hız ne kadar önemli bilmiyorum. 4148 4ns ve bu değere yakın başka bir diyot bulamadım. En düşüğü 50ns.

Cicilerim geldi.
20241105_144328.jpg

Birini yakıp içini açmak için sabırsızlanıyorum. :katil2:
20241105_144441.jpg

Bütün hepsini eğitim zayiatı yapmadan önce aşağıdaki öneriyi es geçme.
Tek başıma karar verebileceğim bir konu değil. @taydin 'in onaylaması gerekiyor. :)
Hepsini yakmayı düşünmüyorum. En fazla 2 tane yakarım. Gerisi devre güvenli hale gelmeden takmam muhtemelen.

Bir tanesini tak bakalım. 5V / 300 mA altında bütün ölçümleri yapalım. Özellikle transistör kollektör/emitter arası kaç volt, ısı ne kadar.

Elektronik yük gate source arasına 10 k direnci unutma. Gene yükün beslemesini vermeden takarsan birşeyler havaya uçmasın :D

Transistörleri nereden aldın?

Aslında 5V altında test yapmak çok mantıklı değil, ama daha önce göç edenleri nasıl test ettiysek aynı test etmek istiyoruz, o açıdan 5V seçiyoruz. Normalda 5V çıkış voltajında trafo kademesi değişecek ve pass transistör çok daha az voltaj görecek.

Aslında 5V altında test yapmak çok mantıklı değil, ama daha önce göç edenleri nasıl test ettiysek aynı test etmek istiyoruz, o açıdan 5V seçiyoruz. Normalda 5V çıkış voltajında trafo kademesi değişecek ve pass transistör çok daha az voltaj görecek.
2N3055'in voltaj dayanımı 60V. Belki de biz bu sınıra çok yaklaştığımız için patlıyor patatesler.
Belki de 2SC5200 ler onun için patlamadı. 230V dayanımı var.
Aynı testi yapacağım ama elimde elektronik yüküm yok. Yine 10R 25W taş dirençle deneyeceğim.
Zaten bizim eski tr ler 350mA de patlıyordu. Patlayacağı varsa bu taş dirençle de patlar. 500mA güç tüketebiliyor.

Şuanda ONSEMI 2N3055 ile test başlattım.
Çıkış Voltajı : 5V
Akım Sınırlama : Yok
Çekilen Amper : 500mA
Sıcaklık : 41 Derece
Patlama Çatlama: Yok
VCE : 38.9V
V
CB : 38.3V
V
EB : 0.62V

Evet devre 1 saat kadar stabil çalıştı ve hatta ısı 39 dereceye düştü. Durumda değişiklik olmayınca kapattım. Artık elektronik yük ile daha yüksek akımlarda deneme yapacağız.

Sorun çin malı dandik transistörler mi imiş ?
Şuanda kesin cevap veremiyorum çünkü devreden maksimum 500mA çekebiliyorum.
Önceki dandik transistörlerde 360mA'i geçtiği anda patlıyordu. Bunda 500mA çektim 1 saat. Hiç bir şey olmadı.
Bu açıdan bakarsak iyi. Ama daha fazla akım çekip iyi bir teste tabi tutmalıyız. O da yeni elektronik yük yapınca olacak.

Yeni elektronik yüküm ile güç kaynağımdan 5V üzerinden 1A çekiyorum. Onsemi 2N3055 transistör sıcaklığım 51 derecede sabit.

Elektronik yükümde ise ne dirençte ne mosfette ılıma bile yok. Elimi soğutucuya koyuyorum, elim üşüyor.

2N3055' e hangi şartlarda ne kadar yüklenmeliyim?
Mesela 1V ta 5A denemeli miyim?

20241107_191248.jpg

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,949
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back