Güç kaynağının 128X64 GLCD'si sizlere ömür. Daha üzerindeki etiketi sökmemişim ama bozulmuş. Akşam saat 11 den beri uğraşıyorum tek harf yazdıramadım. Böyle mavi mavi bakışıyoruz saatlerdir.

20241109_022920.jpg

ST7920 kullanıyor. Daha önce kullanmıştım.
20220312_205954.jpg

Gene breadboard'un azizliğine uğruyor olabilirsin.

Gene breadboard'un azizliğine uğruyor olabilirsin.
Yok abi breadboard sıfır. Kendi yaptığım spi modülü ile 3 kablo üzerinden de denedim breadboard kullanmadan. Kesin bozulmuş bu.

Kontrast sorunu olmasın?
Yok o da değil. 10k trimpot takılı. Çevirince titreşmeler oluyor ama görüntü yok.

Biraz önce elektronikçiden bir tane daha aldım. Onu deniyorum şuan ama onda da görüntü yok. Kütüphane sorunu olabilir. Bayağı uğraştıracak sanırım.

Kardeşim doğada bulunan diyorum...

Kontrast olmasın!
:ohno1:

Konu çok karıştı ya. Nasıl açıklayayım bilmiyorum.
Şöyle söyleyeyim;
Bendeki bozuk ekran B model, Bu gün aldığım ise A model. Ben pinleri aynı diye her şeyi aynıdır sandım ama değilmiş. A ile B nin kontrast olayı farklıymış. B de potun bir ucunu GND den alırken A da VOUT dan alınıyor. B de 3 kablo ile SPI kullanılırken A da sadece tüm pinler kullanılarak paralel bağlantı yapılıyormuş.

Kısacası yeni aldığım A yı çalıştırdım ama işime yaramadı. Eski B ise görünüşe göre bozuk. Yeni B alacağım.

Bence sorunu doğru tespit etmeden ilerlememelisin. Aşağıdaki testi yaparsan, sorunun LCD'den kaynaklanıp kaynaklanmadığından emin olursun...

Bence sorunu doğru tespit etmeden ilerlememelisin. Aşağıdaki testi yaparsan, sorunun LCD'den kaynaklanıp kaynaklanmadığından emin olursun...

Ayarlı güç kaynağının kalbi elimde şuan. Onu düzeltmeden hiç bir şey yapamayacağım. :)

Tamam artık maksimum akımlara bakabiliriz. Kademe sınırlarının hangi voltajlar olacağını daha bilmiyoruz, onu osiloskop ile ripple değerlerine bakarak tespit edeceğiz. Ama şimdilik şu varsayımı yapalım:

12VAC sargısı ile 0.5V 5A

24VAC sargısı ile 12.5V 5A

34VAC sargısı ile 24.5V 5A

Bunlar en olumsuz durumlar. Bu değerleri alabiliyorsan ve transistörler de aşırı ısınmıyorsa, artık akım sınırlamayı da devreye alıp test edelim.
32VAC sargısı ile 24.5V 5A Çektik. Sorun çıkmadı.
12VAC ve 26VAC sargılarında test yapamıyorum çünkü negatif voltaj sıkıntılı.

26V Sargısından 12.2V 5A Çektim.
Fanı anahtarlayan Transistörü geçmişte çok anlamadığımdan BC847 (100mA) lik takmışım. Fan da 250mA çektiği için Tr yandı. O yüzden testi uzun tutamadım. Yarın BC817 (800mA'lik) alıp takacağım.
Negatif voltaj olayını çözebilirsem 12V kademesini de test edeceğim.

Fanın transistörünü yine 100mA ile değiştirdim. Bir süre daha idare etsin test edene kadar.

Şuanda 12.2V tan 5A çekiyorum.
10dk kadar oldu.
Pass transistör sıcaklığı 55° de sabit kaldı.
Elektronik yük mosfetlerin sıcaklığı 38° de sabit kaldı. Akım zaman geçtikçe azda olsa düşüyor. İlk başta 5A ayarlamıştım. Şuan 4.95A

20241119_214743.jpg

Son düzenleme:
Güç kaynağına 12V sargısını bağladım.
0.5V ayarladım ve akım çekmeye başladım.
Potansı çevirdikçe voltaj çökmeye başladı. 3A'e geldiğinde voltaj 0.25'e düştü. Dahada ilerlemedim.
Bu 12V sargısında sıkıntı var.
Akım çekince voltaj düşüyor, Negatif voltajı veremiyor. Ne yapmak lazım buna?

0.5V dan 0.25V a düşmesi zaten düşük bir gerilim olduğu için fikir vermiyor. 5V ayarlayıp ne yaptığına bak mesela.

12V sargısını kullanırken C5 ve C6 yı 220uf yapıp dene ve opampların negatif beslemesi ne oluyor bir bak. Eğer sorun çözülürse bu şekilde en yüksek gerilimli sargıyı kullandığında D7 D9 D11 den ne kadar akım geçeceği önemli olacak. Eğer diyotların zarar görmeyeceği kadar olursa tamamdır.

Son düzenleme:
5V tan 5A çektiğimde Voltaj 4.75'e düşüyor.
Opamp'in pozitif tarafında 12V var ama negatif tarafta 0.9V'a kadar düşmüş. Bu sebepten çıkış çöküyor muhtemelen.
Kondansatörleri deneyeyim ama R21 den de şüpheleniyorum.

12V sargısını kullanırken C5 ve C6 yı 220uf yapıp dene ve opampların negatif beslemesi ne oluyor bir bak.
Değiştirdim. Hiç bir farklılık olmadı. Yinede bir kez daha 5V tan 5A çektim. Voltaj 4.7V'a düştü.
R21'e bakacağım.

Şimdi de R21'i 67 Ohm a düşürdüm yine değişiklik olmadı.

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
6,944
Üyeler
2,821
Son üye
Sfkzdmr

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back