Şimdi benim demonte V2 ile denedim

12VAC veriyorken negatif voltajda çökme yok. 2V ta da 3A çektim.

Daha önce 12VAC kademesinde 0.5 V ile ölç demiştim ama onu 2V yapalım şimdilik. Muhtemelen senin elektronik yük bittğinde 0.5 V da sorun olmaz çünkü 4 tane MOSFET kolu paralel bağlı. Ama ola ki tek MOSFET ile test edersen, şönt direnci biraz yüksek olduğu için 0.5 V da akım çekemeyebilir. Ama 2V her durumda garanti.

Bir de ilk sayfadaki şemayı her zaman güncel tut, böylece doğru şemaya bakıp fikir yürütürüz. Şu anda güncel değil gibi duruyor, mesela 33V zener yerine 36V zener var opamp beslemelerinde.

12VAC ile opamp'ler sökük iken çökmüyor, ama opamp'ler takılı iken çöküyordu. Yani opamp'lerin bazıları olması gerekenden fazla akım çekiyor gibi. Oraya odaklanalım.

5V tan 5A çektiğimde Voltaj 4.75'e düşüyor.
Opamp'in pozitif tarafında 12V var ama negatif tarafta 0.9V'a kadar düşmüş. Bu sebepten çıkış çöküyor muhtemelen.
Kondansatörleri deneyeyim ama R21 den de şüpheleniyorum.

Daha önce 12VAC kademesinde 0.5 V ile ölç demiştim ama onu 2V yapalım şimdilik. Muhtemelen senin elektronik yük bittğinde 0.5 V da sorun olmaz çünkü 4 tane MOSFET kolu paralel bağlı. Ama ola ki tek MOSFET ile test edersen, şönt direnci biraz yüksek olduğu için 0.5 V da akım çekemeyebilir. Ama 2V her durumda garanti.
Dün 5V tan 5A çekmiştim. Yukarıda durumu açıkladım.
Bu gün biraz dışarıda işlerim var. Akşama doğru 2V ile tekrar test edeyim.
12VAC ile opamp'ler sökük iken çökmüyor, ama opamp'ler takılı iken çöküyordu. Yani opamp'lerin bazıları olması gerekenden fazla akım çekiyor gibi. Oraya odaklanalım.
33V zener takılı diye TL081 opamp leri de takıp denedim. Yine çökme oluyor. Ama akşama bir daha deneyeyim. Tam voltajları yazarım.

Bir de ilk sayfadaki şemayı her zaman güncel tut, böylece doğru şemaya bakıp fikir yürütürüz. Şu anda güncel değil gibi duruyor, mesela 33V zener yerine 36V zener var opamp beslemelerinde.
Akşama orayıda düzelteyim.

Değiştirdim. Hiç bir farklılık olmadı. Yinede bir kez daha 5V tan 5A çektim. Voltaj 4.7V'a düştü.
R21'e bakacağım.
opampin çıkışına bnakmalısın her zaman.
Gate gerilimi seni daha çok ilgilendirir.
bir opampin negatif gerilim düşükse çıkışı negatif verip vermediğine bakmalısın.
Normalde opampler akım çekmezler. Çıkışada max en babası 60 mA çıkış verir.
Mosfetlerin gate leri ise DC de asla akım çekmez.

0.25V düşük gerilimi nerede okuyorsunuz? Tam transistörün çıkışında mı? Yoksa güç kaynağından uzak bir noktada mı? Arada kullandığınız kablolar ve bağlantı noktalarının her birinde gerilim düşümü olur. 5A akımda baskı devre veya ince kesitli kablolar için dikkat edilmediyse 0.25V gerilim düşümüne sebep olabilecek kadar yüksek bir akım. Bu nedenle bazı güç kaynaklarında ve dc yüklerde "sense" bağlantısı var.

Güç kaynağını 2.0500V ayarladım. (Dac tan dolayı tam yuvarlayamadım şmdilik)
5A Akım çekiyorum.
Dünkünün aksine çıkış voltajı bu sefer yükseliyor. 2.0650 gibi.
Opamp'in Negatif bacağında 0.98V var.
Pass transistörler 34, E.Yük Transistörler 24 derecede keyifle çalışıyor.

KBU605 Köprü diyot çok fazla ısınıyor. Kokusu burnuma kadar geliyor. El değmesi mümkün değil zaten.

Opamp'ler sökük iken 2.09 - 2.1 arası sürekli oynak negatif voltaj var.

Sadece Voltaj Opamp'i MC34071 Takılı İken ve Akım Çekilmiyorken : 1.75V - 1.82V Sürekli oynak
Voltaj ve Buffer Opamp'i MC34071 Takılı İken ve Akım Çekilmiyorken : 0.65V - 1.32V Sürekli oynak
Voltaj, Buffer ve Akım Opamp'i MC34071 Takılı İken ve Akım Çekilmiyorken : 0.06V - 0.60V Sürekli oynak

Sadece Voltaj Opamp'i TL081 Takılı İken ve Akım Çekilmiyorken : 1.95V - 1.98V Sürekli oynak
Voltaj ve Buffer Opamp'i TL081 Takılı İken ve Akım Çekilmiyorken : 1.6V - 1.7V Sürekli oynak
Voltaj, Buffer ve Akım Opamp'i TL081 Takılı İken ve Akım Çekilmiyorken : 1.46V - 1.61V Sürekli oynak

Opampları kendi aralarında değişerek te test yaptım sonuç değişmedi. Mesela MC34071 Voltaj opampını söküp aynı yere akımda ve buffer da kullandığım opamp'leri de taktım, durum aynı.

Görünüşe göre MC34071 Opamp de daha fazla voltaj düşümü oluyor.

İlk sayfadaki şemayı güncelledim. Buraya da ekleyeyim.

Ekran görüntüsü 2024-11-20 225906.png

İlk bakışta pek alakası yok gibi görünse de R23 (2.2k 2w) direnci negatif gerilim üretilebilmesi için hayati öneme sahip. C6 yı şarj edecek akımı bu direnç sağlıyor. Değerinin yanlış, ya da bozulmuş olması gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

Son düzenleme:
İlk bakışta pek alakası yok gibi görünse de R23 (2.2k 2w) direnci negatif gerilim üretilebilmesi için hayati öneme sahip. C6 yı şarj edecek akımı bu direnç sağlıyor. Değerinin yanlış, ya da bozulmuş olması gibi bir durum söz konusu olabilir mi?
R21 82R olmasın o?
R23 2k2 olan C7 nin yükünü hafifletmek için bulunuyor diye hatırlıyorum.

R21 82R olmasın o?
R23 2k2 olan C7 nin yükünü hafifletmek için bulunuyor diye hatırlıyorum.

İlk bakışta enerji kesilirse C7 yi boşaltsın diye konulmuş gibi görünse de negatif gerilim için önemi var.

Trafonun büyük sargısını kullanırken bu direnç üzerinde yaklaşık 1W harcanıyor. Direnç 2W olsa da bu tip smd dirençlerin Watt olayında kartın termal tasarımı da işin içine giriyor gibi geldi bana. Kartta ısıyı alıp yayacak bir yapı yoksa o direnç 1-2W ile baş edemeyebilir belki. Normal 2W bir dirençle kıyaslayınca kütlesi küçücük. Zayıf bir ihtimal olsa da bozulmuş olabilir, kontrol etmekte fayda var.

İlk bakışta enerji kesilirse C7 yi boşaltsın diye konulmuş gibi görünse de negatif gerilim için önemi var.

Trafonun büyük sargısını kullanırken bu direnç üzerinde yaklaşık 1W harcanıyor. Direnç 2W olsa da bu tip smd dirençlerin Watt olayında kartın termal tasarımı da işin içine giriyor gibi geldi bana. Kartta ısıyı alıp yayacak bir yapı yoksa o direnç 1-2W ile baş edemeyebilir belki. Normal 2W bir dirençle kıyaslayınca kütlesi küçücük. Zayıf bir ihtimal olsa da bozulmuş olabilir, kontrol etmekte fayda var.
Söktüm ve ölçtüm şimdi. 2.192K değeri var.

Yav her seferinde dönüyorum dolaşıyorum şu negatif voltaja takılıyorum.

Ekran görüntüsü 2024-11-21 025812.png

Ekran görüntüsü 2024-11-21 025832.png

Alternatif çözüm olarak mcu'nun boştaki bir pininden alınacak kare dalga ile negatif gerilim üretilebilir.

Alternatif çözüm olarak mcu'nun boştaki bir pininden alınacak kare dalga ile negatif gerilim üretilebilir.
Yok ya MCU yu bu işe karıştırmayalım. Eğer bu yapıyı çözemezsek benim aklımda fındık trafo tarzı bir şey var. Yada 7905 gibi negatif voltaj regülatörü de olabilir. TL431 de olabilir. Fikrim çok ama nasıl yapsam bilemiyorum. :)

Gökhan senin gönderdiğin PCB üzerine doğrultucuyu, negatif besleme kaynağını, opamp voltaj üretecini kurdum. 12VAC veriyorum. opamp'ler takılı değil iken -1.9V negatif referans alıyorum. Şaseye göre D7 nin katodunu ölçüyorum.

(fotoğrap ışık ayarları rezalet, öğrenemedim gitti şu makinayı)

1732165189497.jpeg

1732165198545.jpeg

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,938
Üyeler
2,820
Son üye
Tuncay

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back