Bir problemim var. Ve akıla ihtiyacım var.
Uçak panelimde bir tane toggle switch var. Bu switch'i uçağın kalkışından önce manuel olarak kaldırmam gerekiyor.
İniş sırasında ise uçak yere teker koyduğu an otomatik olarak atması gerekiyor.
Aşağıya bir video koyacağım. Videodaki arkadaş bir elektromıknatıs ile sorunu çözmüş.
Buradaki senaryoya göre toggle switch yaylı. Uçağın kalkışı sırasında switch manuel olarak kaldırıldığında içine yerleştirilen metal sayesinde mıknatısa tutunuyor. İniş sırasında ise mıknatısın gücü kesiliyor ve switch otomatik olarak atmış oluyor.
Buraya kadar sistem mantıklı. Bir tane elektromıknatıs sipariş edip denemeye karar verdim. Mıknatıs 12v ile çalışıyor ve 200mA çekiyor. 2dk çalışınca da ısınarak elle tutulmaz hale geliyor. Ben ortalama 1 saat uçuruyorum uçağı. Bu durumda mıknatıs alev topuna dönecektir. Dönmese bile deforme olma süresi çok kısalacaktır.
Ben mıknatısın sadece bir anlık çalışıp switch'i attırıp, tekrar off olmasını istiyorum. Mantıkta bunu gerektirir bence.
Aslında mıknatısı switch'in üstüne koysam sorunu çözüyorum ama orada 1cm bile yer yok. Mecbur altına koyacağım. O zaman da istediğim olmuyor.
Benim aklımda başka bir fikir var ama nasıl veya neyle yaparım kestiremedim. Sizlerden de bu konuda akıl istiyorum.
Elektromıknatıs ile metali çekmek yerine selenoid valf gibi bir şey ile metali ittirmek suretiyle switch'i attırmak mantıklı olabilir. Ama sanırım onlarda gücü alınca çekiyor, kesince bırakıyor.