Boeing 737-800 MCP Panel MSFS20 Güncellemesi

Şimdi bir kaç test yaptım.
Son yaptığım 5v regülatör displayleri, enkoderleri, uln2003 leri ve led dimmeri olan arduino pro miniyi besliyor.

Sadece displayleri aktif edip mümkün olan bütün segmentleri yakacak şekilde ayarladım. Bu şekilde 500mA çekiyor ve yaptığım regülatörün soğutucusu 60 dereceye kadar ısınıyor.

31464 eklentisine bak

Daha sonra dimmeri de aktif ederek toplam akımı ve sıcaklığı ölçtüğümde 940mA akım çektiğimi ve 73 dereceye kadar ısındığını gördüm.

Muhtemelen daha fazla ısınacaktı ama riske etmemek için aydınlatma ledlerini kapadım.

31463 eklentisine bak

Çekilen amper de bir sıkıntı var sanki.
Biz 2A üzerinde diye bir tahminde bulunmuştuk. Üstelik yanlış hatırlamıyorsam aydınlatma ledlerini de dahil etmemiştik.
Abi çok güzel olmuş ya! Regülatörde alan ve ısı problemi olunca ufak buck çeviricileri dikine yerleştiriyorum pcb'ye. Ama bu kadar emeği arızalanıp ziyan etmemesi lazım voltaj düşürücünün. Güç ve soğutma iyi hesaplanıp uygulanınca lineer daha güvenilir geliyor bana.

Abi çok güzel olmuş ya! Regülatörde alan ve ısı problemi olunca ufak buck çeviricileri dikine yerleştiriyorum pcb'ye. Ama bu kadar emeği arızalanıp ziyan etmemesi lazım voltaj düşürücünün. Güç ve soğutma iyi hesaplanıp uygulanınca lineer daha güvenilir geliyor bana.
Evet hesapsız yapınca sıkıntı oldu regülatör. Daha büyük pcb ve bir de fan ekleyebilirim.

Bir problemim var. Ve akıla ihtiyacım var.
Uçak panelimde bir tane toggle switch var. Bu switch'i uçağın kalkışından önce manuel olarak kaldırmam gerekiyor.
İniş sırasında ise uçak yere teker koyduğu an otomatik olarak atması gerekiyor.
Aşağıya bir video koyacağım. Videodaki arkadaş bir elektromıknatıs ile sorunu çözmüş.

Buradaki senaryoya göre toggle switch yaylı. Uçağın kalkışı sırasında switch manuel olarak kaldırıldığında içine yerleştirilen metal sayesinde mıknatısa tutunuyor. İniş sırasında ise mıknatısın gücü kesiliyor ve switch otomatik olarak atmış oluyor.

Buraya kadar sistem mantıklı. Bir tane elektromıknatıs sipariş edip denemeye karar verdim. Mıknatıs 12v ile çalışıyor ve 200mA çekiyor. 2dk çalışınca da ısınarak elle tutulmaz hale geliyor. Ben ortalama 1 saat uçuruyorum uçağı. Bu durumda mıknatıs alev topuna dönecektir. Dönmese bile deforme olma süresi çok kısalacaktır.

Ben mıknatısın sadece bir anlık çalışıp switch'i attırıp, tekrar off olmasını istiyorum. Mantıkta bunu gerektirir bence.
Aslında mıknatısı switch'in üstüne koysam sorunu çözüyorum ama orada 1cm bile yer yok. Mecbur altına koyacağım. O zaman da istediğim olmuyor.

Benim aklımda başka bir fikir var ama nasıl veya neyle yaparım kestiremedim. Sizlerden de bu konuda akıl istiyorum.
Elektromıknatıs ile metali çekmek yerine selenoid valf gibi bir şey ile metali ittirmek suretiyle switch'i attırmak mantıklı olabilir. Ama sanırım onlarda gücü alınca çekiyor, kesince bırakıyor.

O switchlerin gerçekleri de benzer bir prensipte çalışıyor(kodu hatırlamıyorum ama honeywell olanları bulunabiliyor). Switchler coil i enerjilenince sadece tutacak kadar güç oluşturuyor, yani diğer pozisyondan switchi getiremiyor ve kendin elle diğer konuma itebiliyorsun. Bence en kolayı mıknatısı hazır almışsın, bir toggle switch i feda edip bak daha az voltaj versen tutabiliyor mu yerinde, yaya bağlı bir durum sonuçta bu. Orijinalleri 10mA altında bir akım ile tutuyor diye anımsıyorum.

Selonoid ile yapmak istersen gücü bırakınca geri çıkanları çoğunda yay var zaten, o yayı çıkarabilirsin ama aynı ısınma sorunu ile karşılaşırsın.

Eğer alanın varsa alternatif çözüm olarak şunu önerebilirim, kapı kilidi gibi bir mekanizma basarsın 3D printer dan. Çift terminalli toggle switch alır bir terminalin orayı kesip oradan çubuk çıkarırsın, istediğin konuma alırken çubuk kilit mekanizmasından geçer, kilidi yayla yüklersin. Manyetik olarak attırmak istediğinde kilidi çekersin sadece. Ama bu baya yer kaplar. Yerinde olsam mıknatısa daha az akım verir denerdim

Düşük akım ile bir deneyeceğim. 3 kg lık yük tutabilen bir mıknatıs aldım ama denediğimde sanki 1kg mı zor tutar gibi geldi bana.

Gücü verince itecek, kesince geri yerine oturacak selenoid tarzı bir şey lazım bana. Mıknatıs göbeğine ters kutup başka bir mıknatıs koysak, güç verildiğinde ters kutuptan dolayı kendini dışarı atsa, güç kesilince de yuvaya geri düşse olma mı?

Son düzenleme:
O bahsettiğin tipte manyetik tasarımlar var, deneyebilirsin istersen çalışma ihtimali var. Son çare dandik servolarla kilit mekanizması yapmakta olabilir. Birebir manyetik switch hissi vermez ama çalışır

Bir tane daimi mıknatıs ve bir tane de elektro mıknatıs ile denemek lazım. Elektro mıknatısı daimi mıknatısa göre ters yönde çalıştırıp istenen oluyor mu bakmak lazım.
Eğer yer sorunu olmasaydı bir diğer alternatifte kaçak akım rölesinin mekaniğini toggle switch e uyarlamak olabilirdi.

Toggle switch'in yayını nispeten daha yumuşak bir yay ile değiştirmek te hareketi kolaylaştırabilir.

Kaçak akım rölesinin iç tasarımını merak ediyordum. Bahaneyle onada bir bakayım.

Bir problemim var. Ve akıla ihtiyacım var.
Uçak panelimde bir tane toggle switch var. Bu switch'i uçağın kalkışından önce manuel olarak kaldırmam gerekiyor.
İniş sırasında ise uçak yere teker koyduğu an otomatik olarak atması gerekiyor.
Aşağıya bir video koyacağım. Videodaki arkadaş bir elektromıknatıs ile sorunu çözmüş.

Buradaki senaryoya göre toggle switch yaylı. Uçağın kalkışı sırasında switch manuel olarak kaldırıldığında içine yerleştirilen metal sayesinde mıknatısa tutunuyor. İniş sırasında ise mıknatısın gücü kesiliyor ve switch otomatik olarak atmış oluyor.

Buraya kadar sistem mantıklı. Bir tane elektromıknatıs sipariş edip denemeye karar verdim. Mıknatıs 12v ile çalışıyor ve 200mA çekiyor. 2dk çalışınca da ısınarak elle tutulmaz hale geliyor. Ben ortalama 1 saat uçuruyorum uçağı. Bu durumda mıknatıs alev topuna dönecektir. Dönmese bile deforme olma süresi çok kısalacaktır.

Ben mıknatısın sadece bir anlık çalışıp switch'i attırıp, tekrar off olmasını istiyorum. Mantıkta bunu gerektirir bence.
Aslında mıknatısı switch'in üstüne koysam sorunu çözüyorum ama orada 1cm bile yer yok. Mecbur altına koyacağım. O zaman da istediğim olmuyor.

Benim aklımda başka bir fikir var ama nasıl veya neyle yaparım kestiremedim. Sizlerden de bu konuda akıl istiyorum.
Elektromıknatıs ile metali çekmek yerine selenoid valf gibi bir şey ile metali ittirmek suretiyle switch'i attırmak mantıklı olabilir. Ama sanırım onlarda gücü alınca çekiyor, kesince bırakıyor.

Abi iki önerim var.
Birincisi fotokopi/baskı makinesinde bir anahtar ile karşılaştım. Bu anahtar fotokopi makinesi 1~2 saat kullanılmadığında kendini kapatıyor.
Normal açma kapama düğmesi altına küşük bir elektromıknatıs yerleştir işler. 12V verince tık diye buton atıyor.
1752391300493.jpeg

Buna benzer ama kırmızı kısım şeffaf değil.

İkincisi 3 uçlu elektromıknatıslar var. Nispeten küçük. Elimde var. İstersen eve geçince foto atıp göndereyim.
1752391447305.jpeg

Buna benzer ama daha küçük. İki pine enerji verince çekiyor. Çekili kalıyor. Diğer iki pine enerji verince yada ilk baştaki iki pine ters enerji verince bu sefer itiyor. Çekme kısmı değil ama itme kısmı kullanılabilir

buton atıyor.
1752391300493.jpeg

Buna benzer ama kırmızı kısım şeffaf değil.
Bu prtatikte çalışada benim işime gelmez maalesef. Görsel de tam olarak videodaki gibi bir toggle switch şart. Ama bunu merak ettim eve geçince deneyeceğim.

İki pine enerji verince çekiyor. Çekili kalıyor. Diğer iki pine enerji verince yada ilk baştaki iki pine ters enerji verince bu sefer itiyor. Çekme kısmı değil ama itme kısmı kullanılabilir
Eğer enerji verildiğinde itme kısmı devreye giriyor, enerji kesildiğinde (çekmese bile) başlangıç konumuna geri dönüyorsa evet işe yarayabilir. Bende buna benzer bir şey yazar kasa mekanizmasından sökmüştüm. Eve geçince bakayım. Aynı mantıkta çalışıyorsa kullanırım. Olmazsa senden isterim.

Icinde selonid bulunan salterler gormustum. Ayni zamanda sigorta ozelligi de var.
Elle on/off edebiliyorsun. Istersen selenoid bacaklarina 12v verip salterin devreyi kesmesini saglayabiliyorsun.

Icinde selonid bulunan salterler gormustum. Ayni zamanda sigorta ozelligi de var.
Elle on/off edebiliyorsun. Istersen selenoid bacaklarina 12v verip salterin devreyi kesmesini saglayabiliyorsun.
Çok pahalı abi. Gerçi o zamanlar ben çok fakirdim. Şimdi zengin gözüyle bir daha bakayım :katil2:

50 - 100 dolar arası fiyat gördüm. Aslında alabilirim ama değmez bence. O paraya korad alabilirim. Uçak panelinin komplesi zaten 150 dolar civarı yapıyor.
Yani alım gücüm var ama 1 ekmeğe 100tl vermek gibi hissettirdiği için almak istemem.

Buldum @fide hocam. Maalesef itme odaklı değil.

20250713_224504.jpg

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,981
Üyeler
3,187
Son üye
greenman

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back