Soğutucuya Uni-t nin derece probu bağlıydı. Ama orada sıcaklık değeri göremeden patladı transistörler.Pass transistörlerin sıcaklığını yakından takip etmen lazım. Çok kısa zamanda aşırı ısındılar herhalde.
Elektronik yükün durumu ne? Sağlam mı?
Grafik okumayı - yorumlamayı bilmiyorum. Daha önce evet konuşmuştuk ama bende bulamadım.Transistörlerin yanma sebebi SOA "Safe Operating Area" dışında çalışmaya zormalan. Forumda daha önce bu konuya değinilmiştir ama nerelerdedir kim bilir?
Dikeyde kollektör akımı, yatayda kollektör emiter arasına düşen gerilimi görüyoruz. Kesikli çizginin altında kalan alan DC yani seni ilgilendiren kısım. Bu çizginin üstüne çıkarsan transistör bozulur. İşin içinde bu sınırı aşağı çeken bir de sıcaklık konusu var tabi.
Transistörün kollektör emiter arasına düşen gerilim, bu esnada geçen akım ve Junction sıcaklığı (gövdeden ölçülen değil) için güvenli sınırları belirlemen ve dışına çıkmaman lazım.
Dikkat edersen trafo sargısını anahtarlayarak değiştirmenin verimlilik dışında bir etkisini daha göreceksin. Kollektör emiter gerilimi düştüğü için tabloda sola doğru, yani daha güvenli bölgeye kaymış oluyoruz.
37601 eklentisine bak
Soğutucuya Uni-t nin derece probu bağlıydı.
Yükte zaten 5V 1A den 5W yük oluyor, onu kaldırması kolay. Ama pass transistör üstünde en az 15-20V gerilim vardı. Sigortalara pek güvenmemek lazım, yarı iletkenleri korumaları çok mümkün değil genel olarak. 4A lık sigortadan çok kısa süreliğine 10A çeksen atmaz, ama o esnada transistörün junction sıcaklığı çok yükselebilirSoğutucuya Uni-t nin derece probu bağlıydı. Ama orada sıcaklık değeri göremeden patladı transistörler.
Bilgisizlik başka bir şey değil. Datadaki grafikleri okumayı bilmiyorum. Nereden ne geçer bilmiyorum. Kör topal ilerliyoruz işte.
Elektronik yüke daha hiç bakmadım. Ama hiç bozulacak gibi durmuyordu. Dün bir saat boyunca 5V 1A akım çektim ısınmadı bile. Onada bakarız sıra gelince.
Soğutucunun değil de transistörün gövde sıcaklığı önemli. Transistörün sıcaklığı kısa sürede yükselmiş ancak ısısını soğutucuya aktaramamış olabilir. Ayrıca gövde sıcaklığı ölçüyorsanız ölçüm elemanının temas direnci çok önemlidir. Sıcaklığı yeterince hızlı okuyamıyor olabilirsiniz.Soğutucuya Uni-t nin derece probu bağlıydı. Ama orada sıcaklık değeri göremeden patladı transistörler.
Bilgisizlik başka bir şey değil. Datadaki grafikleri okumayı bilmiyorum. Nereden ne geçer bilmiyorum. Kör topal ilerliyoruz işte.
Elektronik yüke daha hiç bakmadım. Ama hiç bozulacak gibi durmuyordu. Dün bir saat boyunca 5V 1A akım çektim ısınmadı bile. Onada bakarız sıra gelince.
Elektronik yük mosfet kısa devre olmuş.Elektronik yükün durumu ne? Sağlam mı?
Tek bağlamak mantıklı.Tek pass transistör bağla bari Ve termistör ile sıcaklığını takip et.
Doğru. Dikkat etmeden yazmışım.Birimlere dikkat et. 0.2V olmasın o?