Pass transistörlerin sıcaklığını yakından takip etmen lazım. Çok kısa zamanda aşırı ısındılar herhalde.

Elektronik yükün durumu ne? Sağlam mı?

Transistörlerin yanma sebebi SOA "Safe Operating Area" dışında çalışmaya zormalan. Forumda daha önce bu konuya değinilmiştir ama nerelerdedir kim bilir?

Dikeyde kollektör akımı, yatayda kollektör emiter arasına düşen gerilimi görüyoruz. Kesikli çizginin altında kalan alan DC yani seni ilgilendiren kısım. Bu çizginin üstüne çıkarsan transistör bozulur. İşin içinde bu sınırı aşağı çeken bir de sıcaklık konusu var tabi.

Transistörün kollektör emiter arasına düşen gerilim, bu esnada geçen akım ve Junction sıcaklığı (gövdeden ölçülen değil) için güvenli sınırları belirlemen ve dışına çıkmaman lazım.

Dikkat edersen trafo sargısını anahtarlayarak değiştirmenin verimlilik dışında bir etkisini daha göreceksin. Kollektör emiter gerilimi düştüğü için tabloda sola doğru, yani daha güvenli bölgeye kaymış oluyoruz.

Bu arada patates bir transistör için SOA sınırlarının belirsiz ve muhtelen çok kötü olduğunu söylemek lazım.

Opera Anlık Görüntü_2024-11-01_133108_www.onsemi.com.png

Son düzenleme:
Pass transistörlerin sıcaklığını yakından takip etmen lazım. Çok kısa zamanda aşırı ısındılar herhalde.

Soğutucuya Uni-t nin derece probu bağlıydı. Ama orada sıcaklık değeri göremeden patladı transistörler.
Bilgisizlik başka bir şey değil. Datadaki grafikleri okumayı bilmiyorum. Nereden ne geçer bilmiyorum. Kör topal ilerliyoruz işte.

Elektronik yüke daha hiç bakmadım. Ama hiç bozulacak gibi durmuyordu. Dün bir saat boyunca 5V 1A akım çektim ısınmadı bile. Onada bakarız sıra gelince.

Transistörlerin yanma sebebi SOA "Safe Operating Area" dışında çalışmaya zormalan. Forumda daha önce bu konuya değinilmiştir ama nerelerdedir kim bilir?

Dikeyde kollektör akımı, yatayda kollektör emiter arasına düşen gerilimi görüyoruz. Kesikli çizginin altında kalan alan DC yani seni ilgilendiren kısım. Bu çizginin üstüne çıkarsan transistör bozulur. İşin içinde bu sınırı aşağı çeken bir de sıcaklık konusu var tabi.

Transistörün kollektör emiter arasına düşen gerilim, bu esnada geçen akım ve Junction sıcaklığı (gövdeden ölçülen değil) için güvenli sınırları belirlemen ve dışına çıkmaman lazım.

Dikkat edersen trafo sargısını anahtarlayarak değiştirmenin verimlilik dışında bir etkisini daha göreceksin. Kollektör emiter gerilimi düştüğü için tabloda sola doğru, yani daha güvenli bölgeye kaymış oluyoruz.

37601 eklentisine bak
Grafik okumayı - yorumlamayı bilmiyorum. Daha önce evet konuşmuştuk ama bende bulamadım.

Grafikte soldaki dikey çizgi transistörden geçen akım. Mesela 3A (2 ile 4 arasındaki çizgi) noktasından sağa doğru bir çizgi çizdiğini düşün. Şimdi aynı şeyi yatay uzanan kollektör emiter voltaj hattı için de yap. Mesela 40V noktasından yukarı doğru çizgi çek. Bu iki çizginin kesiştiği nokta garafikteki kesikli çizginin üzerinde bir yerde olmamalı.

Kesikli çizgi kesintisiz doğru doğru akım için geçerli. Yani bizim güç kaynağımızdaki gibi. Diğer çizgiler geçici bir süre için dayanılabilecek anlık sınırları gösteriyor.

Tabi bu sınırlar 25 derece için geçerli. Ve bu sıcaklık transistörün gövdesi değil, içindeki yapının sıcaklığı. Yani gövdeden ölçülenin üzerinde olacağı net.

Not: Kollektör emiter voltajı adı üstünde bu iki bacak arasına düşen gerilim. Senin durumda trafonun 30V sargısını kullandığını düşünürsek çıkışı 1V ayarlayıp yüklendiğinde durum epey vahim oluyor yani. Köprü diyot çıkışındaki ana kapasitör gerilimi -1V kadarı kollektör emiter arasına düşmek zorunda.

Opera Anlı.jpg

Son düzenleme:
Soğutucuya Uni-t nin derece probu bağlıydı.

Probun doğrudan TO-3 gövdesine değiyor olması lazım. Hatta oraya biraz termal macun da sürüp termal probun içine daldırılması lazım. TO-3 ün silindirinin alt tabana birleştiği yer ölçüm için en uygun yer, çünkü yongaya en yakın yer orası.

Soğutucuya Uni-t nin derece probu bağlıydı. Ama orada sıcaklık değeri göremeden patladı transistörler.
Bilgisizlik başka bir şey değil. Datadaki grafikleri okumayı bilmiyorum. Nereden ne geçer bilmiyorum. Kör topal ilerliyoruz işte.

Elektronik yüke daha hiç bakmadım. Ama hiç bozulacak gibi durmuyordu. Dün bir saat boyunca 5V 1A akım çektim ısınmadı bile. Onada bakarız sıra gelince.
Yükte zaten 5V 1A den 5W yük oluyor, onu kaldırması kolay. Ama pass transistör üstünde en az 15-20V gerilim vardı. Sigortalara pek güvenmemek lazım, yarı iletkenleri korumaları çok mümkün değil genel olarak. 4A lık sigortadan çok kısa süreliğine 10A çeksen atmaz, ama o esnada transistörün junction sıcaklığı çok yükselebilir

Soğutucunun değil de transistörün gövde sıcaklığı önemli. Transistörün sıcaklığı kısa sürede yükselmiş ancak ısısını soğutucuya aktaramamış olabilir. Ayrıca gövde sıcaklığı ölçüyorsanız ölçüm elemanının temas direnci çok önemlidir. Sıcaklığı yeterince hızlı okuyamıyor olabilirsiniz.

Elektronik yük mosfet kısa devre olmuş.
Kontrol etmeden takınca sanırım 2N3055 leri bir daha patlattım.
Off ne zaman aklıllanacam yav. :kizgin2: :kizgin2:

O bağımsız bir problem olabilir. Eğer kısa devre olan elektronik yükü bağlamış olsan senin güç kaynağına, sigorta atardı, pass transistör gitmezdi. Pass transistör termal nedenlerden gitti. Bu elektronik yük kısa devresi farklı bir zamanda olmuş olmalı.

Abi dünkü pass tr'leri yaktığımda muhtemelen elektronik yük te gitti. Dün kontrol etmedim.

Bu gün bozuk pass'ları devreden ayırdıktan sonra, devreyi kontrol ettim. DAC'a veri set edemedim. voltaj - akım kontrolü filan yapamadım.
Sonra Passları süren BD237 ile opampları besleyen D882 yi değiştirdim. Bu durumda devrede her şey normale dönünce yeni Passları taktım.
Devreyi 10V 1A şeklinde set ettim. Çıkış klemensinde 10V'u da teyit ettim. Buraya kadar her şey normal görünüyordu.
Sonra senin söylediğin "set edilen akım geçilince korumaya geçiyormu" durumunu test etmek için Elektronik yükü bağladım.
Özellikle bağlamadan önce elektronik yükün potunu sıfırladım ki kontrolsüz akım çekmesin. Tam o esnada hafif bir çıtırtı duydum. Pass lardan birinin 4A sigortası yine atmış. Sigortası atmayan Pass çöp olmuş. Aynı dünkü gibi.
En son baktığımda da klemens çıkışında 41v vardı.

Şimdi her zaman şöyle bir sorun oluyor: Güç kaynağını iyi bir şekilde test etmek için çalıştığı bilinen bir elektronik yük lazım. Elektronik yükü test etmek için de çalıştığı bilinen bir güç kaynağı lazım. Ama sende ikisi de belirsiz. O yüzden sanırım bu aşamada elektronik yükü değil de taş direnç veya rezistans teli ile kendi yaptığın dirençleri kullanmak daha mantıklı. İnternette rezistans teli her yerde satılıyor. Şöyle 50 m falan alsan, istediğin direnci yaparsın.

Güç kaynağını bu şekilde test edersin. Elektronik yük kadar ergonomik olmayacak. Her değer için yeni direnç sarman gerekecek, ama en azından bir taraf kesin sağlam olacak.

20m kadar rezistans teli var elimde. Bizim LM1875'i test etmek içinde zamanında taş dirençlerden bir yük yapmıştık. Kaç ohm du hatırlamıyorum şuan.

Ama ben yine elektronik yükü kullanmak istiyorum. Çünkü dün çok güzel ve verimli çalışıyordu. Şuanda tamir ettim. Yine çalışır vaziyette.
Salaklığımdan yaktım yükü. Devrede de sorun yok. Bu sefer sadece pass transistörler gitti. Biraz daha dikkatli çalışırsam ilerleyeceğim aslında.

işe girer girmez DL3021 alıcam

Birazdan bir deneme daha gerçekleştireceğim. Benim için dua edin 2N3055'lerim patlamasın. :D

Tek pass transistör bağla bari :) Ve termistör ile sıcaklığını takip et.

Tek pass transistör bağla bari :) Ve termistör ile sıcaklığını takip et.
Tek bağlamak mantıklı. :D

Dünkü patlamada tek transistör gitmiş. Diğerini çıkardım ölçtüm sapasağlam. Hatta test devresinde de ölçtüm 0.2mV'u geçmiyor. İyi oldu bu test devresi.
Muhtemelen aynı mantıkla çoğu transistörü test edebiliriz. Sadece hangi transistörün ne değer vermesi gerektiğini önceden bilmemiz gerek.

Birimlere dikkat et. 0.2V olmasın o? :)

İstersen elektronik yükü de önce bir akü ile test et. Ama bu sefer the MOSFET sıcaklığını takip et. MOSFET kenarının soğutucuya temas ettiği köşeye biraz termal macun sürüp probu daldırabilirsin.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back