Abi çok gıcık bir durum var.
Devreyi 5V 1A'e Sınırladım.
Elektronik yükü bağladım. 500mA çektim 2dk kadar. Sonra 700mA çektim 2dk kadar.
Baktım sorun yok 1A'e çıkardım. Bir multimetre ile akımı takip ederken diğeri ile voltajı takip ediyorum.
1A'i geçtiğim anda voltaj 41V'a fırladı. 2N3055 patladı. Yani bu 1 saniye bile sürmedi.

Şemada bir yerde sıkıntı olabilir.
Şemada U14 akım ölçeceğimiz opamp yerinde takılı değil. Ayrıca Q8 manuel çıkış kapatma transistörümüz de takılı değil.

Ekran görüntüsü 2024-11-02 215332.png

Peki sıcaklığı takip ettin mi?

Şuan biraz zor yoldan ilerliyorsunuz.
Timur hocanın dediği gibi önce akım çekmeden voltaj kalibrasyonunu ayarlayın.
Daha sonrada çıkış voltajini 24'ün altına düşürmemek kaydıyla akım kalibrasyonu halledin. Hatta bu arada birde termal koruma ekleyin. sıcaklık 50yi aşarsa çıkışı kesin.
Bunlar hallolduktan sonrada kademe devresine odaklanın.

Normalde ideal şartlarda TO-3 kılıf 115W güç tüketebilmeli. Ama hadi diyelim soğutma iyi değil, 50W tüketebilsin. Ama @Gokrtl nin yaptığı testte sadece 36W tüketiyor ve havaya uçuyor. Bu transistör ya çakmanın da çakması, veya başka gözden kaçan birşey var. Böyle durumlarda devreyi olabildiğince basitleştirmek lazım probleme odaklanmak için.

U11 i de sök, bu test için lazım değil. U14 akım ölçer de lazım değil. Q8 de lazım değil.

Peki sıcaklığı takip ettin mi?
Etmedim ama 2dk boyunca 700mA çektikten sonra bile soğutucu soğuktu. Zaten 700mA den 1A'e çıkmamda 2 saniye sürmedi.
Ben akım sınırlama olayından şüpheleniyorum. Muhtemelen akımı 2A'e sınırlayıp yüklenseydim 2A den sonra patlayacaktı tr. Çünkü Tam 1A de patladı. Ne 900mA de, nede 1.1A de.

Ama bak hem ben hem başkaları da hatırlattı, transistörün dibinde ölçüm yapman lazım. Transistörün içindeki yonga 150 ℃ ulaşır ama sen soğutucuya dokununca soğuk hissedebilirsin. Birkaç dakika sürmüş zaten test, soğutucu ısınmaya bile fırsat bulamamıştır.

Şuan biraz zor yoldan ilerliyorsunuz.
Timur hocanın dediği gibi önce akım çekmeden voltaj kalibrasyonunu ayarlayın.
Daha sonrada çıkış voltajini 24'ün altına düşürmemek kaydıyla akım kalibrasyonu halledin. Hatta bu arada birde termal koruma ekleyin. sıcaklık 50yi aşarsa çıkışı kesin.
Bunlar hallolduktan sonrada kademe devresine odaklanın.
Şuan Timur abinin yolundan ilerliyorum. Devre de akım ve voltaj ayarı yapabiiyorum. Şuanki test amacımız akım sınırlama çalışıyor mu?
Bunun içinde 1A'e ayarlayıp yük ile akım çekiyoruz.

Ama bak hem ben hem başkaları da hatırlattı, transistörün dibinde ölçüm yapman lazım. Transistörün içindeki yonga 150 ℃ ulaşır ama sen soğutucuya dokununca soğuk hissedebilirsin. Birkaç dakika sürmüş zaten test, soğutucu ısınmaya bile fırsat bulamamıştır.
Tamam abi. Diğer transistör ile tekrar ediyorum testi. Bu sefer Termistörüde bağlıyorum. U11'i de söküyorum.

Bi dakka. U11'i sökersem akımı nasıl ayarlayacağım? U11 çıkışından Akım opamp'ına giriş yapıyoruz abi.

Bence sorun akım sınırlama devresi ile ilgili değil. Akım sınırlamasız test edelim, belli bir bilinen noktaya gelelim. U11, U12 ikisini de sök. Çıkışı 5V yap. Ondan sonra elektronik yük ile akım çekmeye başla. 500 mA ile başla ve çok yavaş bir şekilde 1A değerine yaklaş. 550 mA, 600 mA diye git. Her ayardan sonra transistörün sıcaklığının oturmasını bekle. Eğer daha 1 A değerine gelmeden transistör aşırı derecede ısınmışsa (gövde sıcaklığı 90 ℃ diyelim) o zaman bu transistör vermesi gereken akımı vermiyor, çakmanın da çakması diyeceğiz.

Tabi bir ihtimal da soğutma ile ilgili bir sorun olabilir. Mesela soğutucunun yüzeyinde bombe vardır, transistör iyi bitişmiyordur arada hava boşluğu vardır. Sen ne kadar termal macun sürsende arada bombeden kaynaklı boşluk varsa transistör soğuyamaz. termal macun, yüzeydeki çiziklerin dolgusunu yapar sadece, asıl soğutmanın %90 ı gene metalin metale teması ile sağlanır.

Tabi bir ihtimal da soğutma ile ilgili bir sorun olabilir. Mesela soğutucunun yüzeyinde bombe vardır, transistör iyi bitişmiyordur arada hava boşluğu vardır. Sen ne kadar termal macun sürsende arada bombeden kaynaklı boşluk varsa transistör soğuyamaz. termal macun, yüzeydeki çiziklerin dolgusunu yapar sadece, asıl soğutmanın %90 ı gene metalin metale teması ile sağlanır.
Abi termistörü merkeze koymanın başka yolu yok. Arada boşluk kalacak şekilde koydum mecbur.

Soğutucu alt tarafından koysam arada 4mm alüminyum var. Tr üstünde zaten koyacak yer yok. Ne yapayım bu durumda?

20241102_225649.jpg

Transistör silindirinin transistör tabanına birleştiği yere değdir probu. Oraya bir mercimek kadar da termal macun at.

Bu yaptığın şekilde kesinlikle olmaz. Daha 200 mA de ölür transistör. Transistörün çok iyi temas sağlaması lazım soğutucuya.

Bence sorun akım sınırlama devresi ile ilgili değil. Akım sınırlamasız test edelim, belli bir bilinen noktaya gelelim. U11, U12 ikisini de sök. Çıkışı 5V yap. Ondan sonra elektronik yük ile akım çekmeye başla. 500 mA ile başla ve çok yavaş bir şekilde 1A değerine yaklaş. 550 mA, 600 mA diye git. Her ayardan sonra transistörün sıcaklığının oturmasını bekle. Eğer daha 1 A değerine gelmeden transistör aşırı derecede ısınmışsa (gövde sıcaklığı 90 ℃ diyelim) o zaman bu transistör vermesi gereken akımı vermiyor, çakmanın da çakması diyeceğiz.
Çıkış voltajını ayarlayan U12 zaten abi. Onu sökersem 5V ayarlayamam. SenU11 ve U13 demek istedin sanırım. Buffer ve Akım opampları. Ama U13 akım opampınıda sökersem bu sefer akımıda ayarlayamam. Onlar sökülüyken Full akım mı gidiyor yoksa?

Voltaj kontrolcüsü U13. U11 ve U12 akım sınırlama işini yapıyor.

Bir de şemada U13 şu anda TL081 görünüyor. Onun MC34071 olması lazım çünkü 36 V a yakın voltaj görüyor Vcc Vee arasında.

Voltaj kontrolcüsü U13. U11 ve U12 akım sınırlama işini yapıyor.
Benim beyin yanmış.
11 buffer, 12 akım kontrolü söküyorum.
Devreye 5v verip sıcaklığı gözleyerek akım çekiyorum.

Termistörü dediğin gibi macunladım ve pul ile tr üstüne sıkıştırdım.

20241102_231542.jpg

Tamam yeterince yakın herhalde. Şu anda akım sınırlama özelliği yok, güç kaynağı maksimum akımı verir eğer yük talep ederse. Ama sen 500 mA den başlayıp yavaş yavaş arttıracaksın.

29 derece de tr yine yandı. Video yükleniyor şuan. Birazdan link yapıştıracağım.

Mavi multimetreyi takip edin. 5V sıfıra düştüğü anda TR patlıyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,846
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back