Bana sorarsan problem başka yerlerde.
C5 47μ kapasitör ve R21 üzerindeki AC gerilimi AC F girişiyle kıyaslayarak ölçmeye çalış.
Ne karada voltaj eksiliyor bir gör.
Sadece R21 üzerindeki gerilimi AC olarak ölçüp ne kadar akım geçtiğini de hesaplayabilirsin.
Opamplarde bi sıkıntı olması aklıma yatmıyor eğer arızalı değillerse.
Dede geriden geliyorsun ya. :katil2:
Atladım orayı. diğer fonksiyonları deniyorum. Biraz ilerleyeyim oraya sonra geri dönücem.

Sadece Opamp çıkışı 6 nolu bacağı ölçtüm.
1'er volt ile ilerledim.
Çarpanım şöyle: dac = voltaj * 136.53;
30 adım ilerledim. Son iki adımda 32v gösterdi.
Yani 28.adım 31v,
29.Adım 32v
30.Adım 32V oldu.
Bir adım daha ileri bastığımda başa döndü. Bu normal sanırım?

Güç kaynağında 30V sargısı takılı.
Güç kaynağı çıkışını 5V 5A verecek şekilde ayarladım.

Şuanda 5V üzerinden elektronik yük ile 1A çekiyorum. Görüntü aşağıdaki gibi.
Isı yükseliyor. Ben yazarken 65 derece oldu. Kaçta kapatayım? 75 derece iyi midir? Soğutucuda fan yok. Yalın alüminyum.
20241031_234106.jpg

20241031_233733.jpg

80 derece oldu. Ya fişi çek deyin yada kestane alın gelin artık. Boşa gitmesin ateş. :katil1:

Elektronik yükü yatırarak soğutucu petekler arasından çıkan havayı güç kaynağının alüminyum soğutucusuna yönlendirdim. Sadece bu kadarcık müdahale ile 84 dereceden 70'e düştü. Düşmeye de devam ediyor.

Proje bittiğinde bunun arkasına 2 tane 12v fan bağlayacağım. O zaman pek ısınmaz diye düşünüyorum.

20241031_235348.jpg

Kestane dedin de Elektor'un cok cok eski bir sayisinda kestane firini semasi vardi.
Bir TO3 kilifindaki pahali bir regulator teneke bir kutuya monte ediliyor. Regulator cikisi kisa devre ediliyor ve girisine voltaj uygulaniyordu.
Asiri akim koruma nedeniyle regulator korumaya geciyor sicaklik koruma ile de sicakligi belli bir derecede sabit tutuluyordu.

Neyse dergiyi de buldum.

Regulator degil ozel bir transistor imis. LM395 (3.7 Euro)

Tam 1 saat boyunca 30V sargıdan 5V 1A çektim. Yarım yamalak fan ile 60 derecede sabit kaldı.

Çıldırdım... :sapik1::sapik1::sapik1:

Şuanda 30V sargıdan 1V 1A çekiyorum. Bir tane 12v fan koydum soğutucunun arkasına. Birde deminki yükün fanı yarım yamalak üflemeye devam ediyor.
Son 15dk dır 34 dereceyi geçmedi ısı.
O zaman yüklenmeye devam. 1V 2A çektiricem şimdi.

20241101_010819.jpg

20241101_010814.jpg

30V sargıdan 1v 2A çekerken 45 derecede sabitlendi.
O zaman şimdi 1V 3A Çekelim bakalım ne olacak?

Akımı 3 ampere doğru çıkartırken 2.7A civarında 2N3055'in Emiter - Base arasına bağladığım 4A cam sigorta patladı.
Biri bana mantıklı bir şey söylesin. Cam sigortanın patatesi oluyor muydu? :katil2:

Dc yük'ün konusu var mı ?
Yav biz Demonte güç kaynağı konusu içindeymişiz. Hiç te uyarmıyorsun. :katil2:
Muhtemelen bulmuşsundur ama, bulamadıysan link aşağıda.

30 V AC sargıyı kullanıyorken düşük bir çıkış voltajı ile yüksek akım çekme şimdilik. Şu anda trafo kademe işi çalışmıyor, o yüzden pass transistörlere işkence etmiş oluyorsun.

Şu anda senin işlevsel olarak çalıştırman lazım güç kaynağını. Yani 0V - 30V verebilmeli, ayarlanan akım aşılırsa da akım sınırlama moduna girmeli.

Maksimum akım testlerini, trafo sekonder kademesi devresi çalıştıktan sonra yaparsın. O testler de şöyle yapılması gerekiyor:

Diyelim üç kademen var, 12VDC, 24VDC, 30VDC. Bu durumda en olumsuz senaryo, kademe değişiminden hemen önceki voltaj değeridir. Yani örnek 24.5 V, 12.5V ve 0.5 V çıkış varken 5A verebilmeli.

Yav biz Demonte güç kaynağı konusu içindeymişiz. Hiç te uyarmıyorsun. :katil2:
Muhtemelen bulmuşsundur ama, bulamadıysan link aşağıda.

Konuyu bulmuştum RC araba bende kafa bırakmadı hiç sorma :katil1:

30 V AC sargıyı kullanıyorken düşük bir çıkış voltajı ile yüksek akım çekme şimdilik. Şu anda trafo kademe işi çalışmıyor, o yüzden pass transistörlere işkence etmiş oluyorsun.

Şu anda senin işlevsel olarak çalıştırman lazım güç kaynağını. Yani 0V - 30V verebilmeli, ayarlanan akım aşılırsa da akım sınırlama moduna girmeli.

Maksimum akım testlerini, trafo sekonder kademesi devresi çalıştıktan sonra yaparsın. O testler de şöyle yapılması gerekiyor:

Diyelim üç kademen var, 12VDC, 24VDC, 30VDC. Bu durumda en olumsuz senaryo, kademe değişiminden hemen önceki voltaj değeridir. Yani örnek 24.5 V, 12.5V ve 0.5 V çıkış varken 5A verebilmeli.
Ooo derin konular. Kodlamaya yüklenecez yarın o zaman.

Dün akşamki son testte Pass transistörler üzerlerinde cam sigorta olmasına rağmen gitmiş.
İkisinde de 4A sigorta vardı. Bir tanesi 2.7A çektiğim sırada patladı. Ve patlamasına rağmen transistörü koruyamamış.
İkinci sigorta hiç patlamadı, sağlam duruyor. Buna karşılık Pass transistör de patlamamış ama değeri okadar değişmiş ki neredeyse kısadevre olmak üzere.

Aklıma takılan sorular oluyor bu durumda.
1-Neden 2.7A çekerken 4A lik sigorta patladı?
2-Madem patladı neden transistörü koruyamadı?
3- 1.transistörün sigortası patlarken, 2.transistörün sigortası neden patlamadı? Akımı eşit çekmek üzere ayar yapmıştık.
4- Madem ikinci transistörün sigortası patlamadı, neden transistör bozulmadı? Diğerinin sigortası patladığı halde bozulmuşken.

Bunların çeşitli sebepleri olabilir farkındayım. En başta da iki transistör arasındaki kalite farkından kaynaklanıyor olabilir. Farklı farklı yerlerden almışım çünkü. En kuvvetli varsayımım bu yönde. Benim asıl merak ettiğim devre tarafında bir sorun olabilir mi acaba? Transistörleri eşit sürdük.

Ekran görüntüsü 2024-11-01 124017.png

Sorun büyük ihtimalle termal kaynaklı. 2.7A çeker iken çıkış voltajı çok düşük idiyse, transistör üzerinde çok büyük bir güç harcanmıştır ve neticede transistör kısa devre olmuştur. Bunun neticesinde de sigorta atmıştır.

Bunun önüne geçmek için başka nasıl önlem alabilirim?
Direk AC girişe mi sigorta koyayım?
Yada varistör tarzı bir şey mi koyayım?

Bu pass'lar yandımı çok acıtıyor.
Şuan devrede de yanan elemanlar var. Daha arayıp onları bulacağım. -2.1v da gitti. Artı ya döndü.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back