TL081 yerine MC34071 taktigin icin.

Dikkat edersen akim ile ilgili opamp sadece kapasitif geri besleme ile calisiyor. Bu durumda jfet opamp kullanmazsan sorun cikmasi normal.

TL081 takmayi denedin mi?
TL081 Takamam abi. 12V ta sorun çıkarmaz belki ama 35-40v'a dayanmıyor. Zaten o yüzden TL081 yerine MC34071 tercih ettik.

Orjinal şemasında da akıp opampının beslemesi başka yerden alınmış. Acaba orjinalini tasarlayanda aşağıda voltaj çöktüğü için böyle böyle bir şey mi yapmış?

Ekran görüntüsü 2024-10-31 153531.png

U11 ve U12 yi 35v da beslemen gerekmiyor. Onlari daha dusuk voltajla da besleyebilirsin. Bir U13 yuksek voltaj istiyor.

Dolayisi ile U11 ve U12 ye direnc uzerinden besleme verebilir ve zenerle de fixleyebilirsin. Bir de kapasitor atarsin.

U11 ve U12 yi 35v da beslemen gerekmiyor. Onlari daha dusuk voltajla da besleyebilirsin. Bir U13 yuksek voltaj istiyor.

Dolayisi ile U11 ve U12 ye direnc uzerinden besleme verebilir ve zenerle de fixleyebilirsin. Bir de kapasitor atarsin.
Bunu iyi demedin işte. Bu modifikasyonu yapmak için PCB yi yontmak gerekiyor. Sıkıntılı iş.

Iyi bir sey sip diye cikmaz. Emek ister. U11'in de negatif besleme ile isi yok. Fakat tam sifir civarinda mv lar versin dersen - besleme gerekir.

Iyi bir sey sip diye cikmaz. Emek ister. U11'in de negatif besleme ile isi yok. Fakat tam sifir civarinda mv lar versin dersen - besleme gerekir.
3 sene oldu abi projeye başlayalı. :katil2:

Voltajı çökerten u12 olduğu için direk ona müdahale edeyim diyorum. Diğerleri olduğu gibi kalsın.

PCB de yollari kes dogra kablo ile uzat. Elini korkak alistirma. Urun gelistiriyorsun. Kimse neden boyle yaptin diyemez.
Kimseden korkum yok ta işi iyi bilmediğim için kesip biçtikçe toparlanamaz hale gelir diye tırsıyorum.
Neyse şu şemaya bir müdahale edeyim önce de bakalım doğru mu yapacağım. En soldaki gibi transistörlü bir voltaj ayarı düşünüyorum.

Şu şekil bir yapı koysam nasıl olur? Zeneri 20V seçtim. Direnç miktarını bilmiyorum yine soldan kopya çektim.

Ekran görüntüsü 2024-10-31 162725.png

Voltaj opamp en az 33 V ile çalışması lazım bu tasarımda. 20 V ile beslersen çıkışta en fazla 17 V alabilirsin.

Voltaj opamp en az 33 V ile çalışması lazım bu tasarımda. 20 V ile beslersen çıkışta en fazla 17 V alabilirsin.
Voltaj değil abi akım opampının voltajını düşürüyoruz. Çünkü akım opampı -2.1v'umuzu çökertiyor.

24V ile beslerken bir sorun yoksa, kademe seçim işi şu şekilde halledilse?
kırmızı yerdeki hat kesilecek.
Alttaki köprü diyot 24V sargısından beslenecek
devreye 2.bir köprü diyot ve buna bağlı bir filtre kondansatörü bağlanacak. bu köprü diyot da triyaklardan gelen hatta bağlanacak.
Böylelikle kontrol kısmı 24V sargısından beslenir. Güç transistörü de çıkış voltajına uygun şekilde sargıya bağlanmış olur.

Ekler

• Ekran görüntüsü 2024-01-07 203223.png
    Ekran görüntüsü 2024-01-07 203223.png
    162.9 KB · Görüntüleme: 20
24V ile beslerken bir sorun yoksa, kademe seçim işi şu şekilde halledilse?
kırmızı yerdeki hat kesilecek.
Alttaki köprü diyot 24V sargısından beslenecek
devreye 2.bir köprü diyot ve buna bağlı bir filtre kondansatörü bağlanacak. bu köprü diyot da triyaklardan gelen hatta bağlanacak.
Böylelikle kontrol kısmı 24V sargısından beslenir. Güç transistörü de çıkış voltajına uygun şekilde sargıya bağlanmış olur.
İlave yer kaplar pcb zaten büyük. Elimden gelse eleman eksiltip küçültücem. 10x10dan büyük olduğu için pahalıya geliyor pcb'si.

tarif ettiğim şekil çalışmaya uygunsa,
Devredeki c7 10.000uf kondansatörden güç cekilmeyecegi için 1000u ya düşürülür.
2. köprü diyot çıkışına bu kondansatör baglanabilir. böylelikle pcb büyümemiş olur?
Hatta 2. köprü diyot yerine sadece 2 tane 6A lik diyotta baglanabilir de bunun pek yer avantajı olmaz sanırım.

Yada biraz ısıya razı olup güç kaynağını 26 ve 32 kademeleri ile kullanın.
Bu projeyi şuanlık sonlandırıp ileride lüzum olursa tekrar revize edersiniz.

12v üzerine çıktığım çok nadirdir. Pek öyle yüksek voltajlı işler ile uğraşmam. Dolayısıyla en çok kullanacağım kademe bu.
Hani 25-30v sürekli kullansam belki 12v kademesini gözden çıkarabilirdim.

Şimdilik diğer iki kademe ile testlerime devam edeceğim. Eğer başka sorunlar ile karşılaşmazsam geriye dönüp akım opampı için düşük voltaj ayarını yapacağım.

Şimdi birazcık bilgi vereyim, sonrasında benimde sizden bilgi almam lazım.
Devreye sadece 32V sargısını bağladım. Filtre kondansatöründe 47V civarı bir voltaj görüyorum.
Opamplarımız 33V'luk zener sayesinde 32.7v ta çalışıyorlar.
-2.3V negatif voltajımız var ve 3 opampımızıda gayet sağlıklı besliyor.
Breadboard üzerine koyduğum 2 tane buton ile DAC'ı 1'er adım yukarı ve aşağı saydırabiilyorum.
Devre üzerinde olması gereken 2 adet 3055 akım transistörünü takmadım.
Bu şekilde DAC'a 1 gönderiyorum.
Çıkış Klemensinden 1.36V ölçüyorum. (DAC'ın kalibrasyonuna sonra bakacağız.)
U13 Voltaj Opampının çıkış bacağında 1.65v
U12 Akım Opampının çıkış bacağında 32v
U11 Buffer Opampının çıkış bacağında 0.132mV ölçüyorum.
DAC'ı her artırıp azalttığımda bu değerler aynı oranda artıp azalıyor.

Bu değerler olması gerektiği gibi mi sizce? eğer öyleyse Bir sonraki adımda 3055'leri bağlayıp yük testi mi uygulamalıyım?

Bu şekilde DAC'a 1 gönderiyorum.
Çıkış Klemensinden 1.36V ölçüyorum. (DAC'ın kalibrasyonuna sonra bakacağız.)

Pass transistörleri takmadığını söylemiştin. Bu durumda çıkışta bir ölçüm yapmanın bir anlamı yok. Sadece voltaj opamp çıkışına bakabilirsin.

U11 Buffer Opampının çıkış bacağında 0.132mV ölçüyorum.

U11 çıkışının DAC çıkışına eşit olması lazım.

Pass transistörleri takmadığını söylemiştin. Bu durumda çıkışta bir ölçüm yapmanın bir anlamı yok. Sadece voltaj opamp çıkışına bakabilirsin.
Yani pass transistörler takılı olmadığı için çıkışa yük bağlayıp test etmedim tabi.
Demek istediğim DAC'ı her artırdığımda çıkış klemensinde bunu görebiliyorum.
Hatta Pass transistörlerin base bacaklarınıda kontrol ettim. Onlarda ortalama 1'er volt artıyor.

U11 çıkışının DAC çıkışına eşit olması lazım.
Kodu 1'er adımlık yazdığım için sonuna kadar gitmedim ama 5-6 kez adım artırdım ve U11 DAC çıkışına eşit ilerliyor.

Devamında ne yapayım? Pass ları takıp yük mü bindireyim?

pass transistörlerini takma daha. Şu anda tamamen voltaj opamp çıkışına göre git. Sanki güç kaynağı çıkışı orasıymış gibi. Minimum voltajdan maksimum voltaja kadar ayarlayabildiğini teyit et. Bu voltaj kısmının çalıştığını kanıtlar. Ondan sonra pass transistörleri takıp aynı testi yaparsın.

Bana sorarsan problem başka yerlerde.
C5 47μ kapasitör ve R21 üzerindeki AC gerilimi AC F girişiyle kıyaslayarak ölçmeye çalış.
Ne karada voltaj eksiliyor bir gör.
Sadece R21 üzerindeki gerilimi AC olarak ölçüp ne kadar akım geçtiğini de hesaplayabilirsin.
Opamplarde bi sıkıntı olması aklıma yatmıyor eğer arızalı değillerse.

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back