Şimdi burada bana mantık yapmayan şey şu: Sen daha önce doğrultucu çıkışında 41V var demiştin. Ama burada 31V çıkıyor. Ben de buradan şunu anlıyorum: Transistör kısa devre olmamış, sadece OPAMP transistörü full sürüyor. Bu olunca da çıkışa 31V çıkar. Transistörü devreden söküp dışarıda ölç bakalım.

Şimdi burada bana mantık yapmayan şey şu: Sen daha önce doğrultucu çıkışında 41V var demiştin. Ama burada 31V çıkıyor. Ben de buradan şunu anlıyorum: Transistör kısa devre olmamış, sadece OPAMP transistörü full sürüyor. Bu olunca da çıkışa 31V çıkar. Transistörü devreden söküp dışarıda ölç bakalım.
Söktüm diyot modunda ölçtüm abi. Sıfırı ile de karşılaştırdım değerleri, ayrıca LCR-T4 ile de test ettim. Transistör sağlam.

Belki de elektronik yük ile alakalı. IRFP260N her seferinde patlamasada, TL081 opamp her seferinde kesinlikle bozuluyor.

Hmm o zaman bu opamp neden full sürüyor oraya odaklanmak lazım. Ama senin elektronik yük kendini kanıtladı gibi. Voltaj 5V dan 31V a çıktı, senin elektronik yük olması gerektiği gibi hemen regülasyonunu yaptı ve 500 mA çekmeye devam etti.

Transistörü tekrar devreye bağlayıp 500 mA çekelim. Bu şartlarda opamp üzerinde ölçümler yapalim.

Transistörü tekrar devreye bağlayıp 500 mA çekelim. Bu şartlarda opamp üzerinde ölçümler yapalim.
Nasıl çekicez abi? Yeni TR bağlasak 300mA de yine yanacak. TR Bağlamadan da akım çekemiyoruzdur herhalde?

Bu arada Elektronik yükteki opamp her seferinde bozulmuyormuş. Ben her zamanki salaklığım üstümdeymiş. Tek kanal opampı testerin çift kanal tarafına takıp duruyormuşum. Şimdi çöpe attığım opampları arayacağım. :kizgin2: :kizgin2:

Kafam iyice karıştı. Transistör sağlam demiştin. Transistör yanmış mı?

Dur dur dur abi. Hatlar karıştı bizde.
Hemen açıklayayım.
Sen opamp transistörü full sürüyor deyince benim aklım PASS'ları süren BD237 ye gitti. Onu söküp ölçtüm. Ona sağlam dedim.
PASS transistörü söküp dışarıda ölçtüm. Emiter - Kollektör arası kısa devre. Her seferinde aynı şekilde kısadevre oluyor.

Bir de 5V u nereden ölçüyorsun? Yandığı anda voltaj fırlaması gerekirken 0 a düştüğünü gördük, sonra ölçtün 31V gördük. Hangi sargıyı kullanıyordun?

bd135 in emiteri ve 2n3055 in beyz ucu arasina 50ohm seri direnc baglarmisin, sanki surekli 2n3055 in beyzi deliniyor gibi.
transistorler sahte olsa bile boyle patir patir yanmamasi gerek.

Bir de 5V u nereden ölçüyorsun? Yandığı anda voltaj fırlaması gerekirken 0 a düştüğünü gördük, sonra ölçtün 31V gördük. Hangi sargıyı kullanıyordun?
O olay şöyle oldu:
Mavi multimetre 20V kademesindeydi. Aslında voltaj sıfıra düşmedi. TR Emitter - Kollektör arası kısa devre olunca Voltaj 31V'a çıktı. Multimetre kademesi yetmediği için sonsuz değer gösterdi. Sonra ben multimetrenin kademesini yükseltince 31V'u gördünüz.
Trafonun 32V sargısını kullanıyorum şuanda.

bd135 in emiteri ve 2n3055 in beyz ucu arasina 50ohm seri direnc baglarmisin, sanki surekli 2n3055 in beyzi deliniyor gibi.
transistorler sahte olsa bile boyle patir patir yanmamasi gerek.
Son bir transistörüm kaldı elimde. Onunla deneyeyim.
Direnç watt'lı mı olacak? 47ohm 2w var elimde. 49 ve 56ohm 1/4w var.

47 ohm 2w yeterli, en fazla direnc yanar, yada isinirsada sorun belirginlesir.

birde yuk olarak rezistif bir yuk kullan bence, en azindan suphelileri elemis olursun.

Rezistif yüke kafam basmaz şuan. Yarın sakin kafayla bakarım ona.

Şu anda önümde bir arkadaşın Yıldırım CY-306 güçkaynağı var. Fanı çalışmadığı için transistörler yanmış. Soğutucusunu delip 2 adet 3055 taktım şimdi.

Bunun 3055 lerin base ler ayrı ayrı 10 ohm 1-2W gibi birer dirençle bir önceki sürücü transistöre bağlı.

47ohm 5W taş direnç buldum, base bacağına taktım.
Çıkışı 5V'a ayarladım. Amper opampları takılı değil. İstediğimiz kadar çekebiliyoruz.
Bu durumda 47ohm direnç hiç ısınmadı. Hatta ılımadı bile, Buz gibiydi.
Elektronik yük ile akım çekmeye başladım.
Tam 360mA de voltaj 6V'a yükseldi. Sonrada ben akım çekmeyi artırdıkça Voltajda aynı oranda yükseldi.
En son 1A'e geldiğinde Voltaj 22 ye çıkmıştı. Buraya kadarki test fikir verir diye daha fazla amper çekmeye çalışmadım.

bu artan voltaj nerenin voltaji, kollektor emiter arasi mi, yoksa cikista set ettigin voltaj mi, ben sureci cok fazla takip edemedim, eger cikis voltajin artiyorsa voltaj feedback calismiyor olabilir. cikisin 5v ta sabit kalmasi gerekir.

Son düzenleme:
bu artan voltaj nerenin voltaji, kollektor emiter arasi mi, yoksa cikista set ettigin voltaj mi, ben sureci cok fazla takip edemedim, eger cikis voltajin artiyorsa voltaj feedback calismiyor olabilir.
Çıkış voltajım artıyor.
Artık kafam kazan gibi oldu. Yarın bakayım devamına.

Dün gece en son yaptığımız işlemler.
Sürücü transistörün (BD237) Emiter çıkışı ile Pass transistörün (2N3055) Base bacağı arasına 47R 5W direnç taktık.
U11 Buffer, U12 Akım transistörleri takılı değil.
Devreye 5V set ettik ve Elektronik yük ile akım çekmeye başladık.
Bu durumda 360mA 'e geldiğimizde voltaj 6V'a çıktı. Devamında yük çekmeyi yükselttikçe Voltaj yükselmeye başladı.
En son 1A çekerken Voltaj 22V olmuştu ve bu esnada TR'yi yakmamak için testi sonlandırdım.
Multimetre kademesini yanlış konuma aldığım için sıcaklık verisini takip edemedim. Tahminim 30-40 dereceyi geçmemiştir.

Yukarıdaki veriyi mantıklı yorumlamaya çalışıyorum.
Önceki testlerde Voltajı 5V yapıyorduk, akımı 1A'e sınırlıyorduk.
Elektronik yükten 360mA çektiğimiz anda Pass transistör yanıyordu.
Buradan şu anlamı çıkartıyorum: Demek ki akım 360mA'e ulaştığında voltaj yükselmek istiyordu. Biz voltajı 5V' a ayarladığımız için o arada bir şey oluyor ve Pass transistör yanıyor ve voltaj da Pass transistörün Emiter - Kollektör arası kısa devre olduğu için devreye sistemdeki tüm voltajı veriyordu.

Şimdiki yapmak istediğim test şöyle:
Filtre kondansatöründeki voltajı ölçeceğim.
Dün 1A' de kestiğim testi bu gün devam ettirip filtre kondansatör voltajına kadar çıkmasına izin vereceğim.
Bu arada kaç amper çekebildiğime bakacağım. Eğer Filtre kondansatör voltajına ulaşamadan 5A'e ulaşırsam Testi yine sonlandıracağım.
Bu arada sıcaklığıda takip edip 90 dereceyi görürsem testi yine sonlandırıp sonuçları buraya yazacağım.

Çıkışta 31V almanın hala bir mantıklı açıklaması yok. Transistör kısa devre olunca çıkışta 41V ölçüyor olman lazım.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,846
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back