Çıkışta 31V almanın hala bir mantıklı açıklaması yok. Transistör kısa devre olunca çıkışta 41V ölçüyor olman lazım.
Abi onuda dikkatlice ölçeyim bu gün.
Pass transistörlerin kısa devre olduğunda Emiter-Kollektör arası ölçtüğüm omaj 25ohm ile 60ohm arasındayıdı. Acaba tam sıfır olmadığı için midir?

Abi onuda dikkatlice ölçeyim bu gün.
Pass transistörlerin kısa devre olduğunda Emiter-Kollektör arası ölçtüğüm omaj 25ohm ile 60ohm arasındayıdı. Acaba tam sıfır olmadığı için midir?

Hmm tamam. Tam kısa devre olmuyor demekki. Şimdi mantık yaptı. Şimdiye kadarki yaptığımız denemelerden ben şu sonucu çıkarıyorum. O 2N3055 lerin güç tüketme kapasitesi son derece düşük. 20W gibi bir güçten sonra yarıiletkenin içinde kanallar açılmaya başlanıyor ve artık transistör görevini yapamıyor.

32VAC Sargısı takılı.
Filtre kondansatör: 46V
D882: Base:33.6V , Kollektör:47.2V , Emiter:33,1V
BD237: Base: 0.8V - 1.2V arası oynak , Kollektör: 47.2V , Emiter: 0V
Opamp Beslemeleri: +33.2V , -2.3V

Devreye 5V set ettim.
BD237: Base: 6.1V Sabit , Kollektör: 47.2V Emiter: 5.6V
2N3055: Base: 5.6V , Kollektör: 5.1V , Emiter: 47.3
Opamp Çıkışı: 6.1V
Klemens Çıkışı: 5.1V

Yok abi benden olmayacak. Kendi :bok1: 'um da debelenip duracam ölene kadar.
Elektronik yükü beslediğim güç kaynağını açmayı unutmuşum.
Her şey çalışır durumdayken güç kaynağını açma gafletinde bulundum.
Tabi bizim eski sistem kendini 12V'a ayarlayana kadar iş işten geçti.
Multimetrenin 4A ölçtüğünü gördüm bir anda. Ondan sonrası malum. 3055 gitti, IRFP260 gitti.
Bu gün de pazar. 3055 ayarlarım ama IRFP260 yok elimde. Onun için mecbur yarını bekleyeceğim.

2N3055 in yanık olmasının dışında yaptığın bütün ölçümler normal.

Elektronik yük devresinde şöyle bir iyileştirme yapalım. MOSFET gate ve source arasına 10 k gibi bir direnç atalım. Muhtemelen olan şu: Sen elektronik yüke besleme vermedin, ama bu MOSFET gate'i havada lapırdayan bir bayrak gibi avare durumda şarj toplamış ve MOSFET'i iletken duruma getirmiş. Güç kaynağını da buna bağlayınca çıkışı kısa devre etmiş oldun. Akım sınırlamayı da kaldırdığımız için 2N3055 gene gitti.

Bu IRFP260N özdisanda 50TL iken benim elektronikçi de 105TL
O yüzden özdisandaki siparişime 4 tane ekledim. Yarın kargoy verseler salı-çarşamba gelir.

BD237 Emiteri ile 3055 Base arasına koyduğumuz 47ohm direnci şemaya eklemeli miyiz?

Bu şekilde revize et bence.
1644767537865.png

Pass transistörü standart voltage follower, herhangi bir ilave dirence falan ihtiyacı yok. Bence sorun ortaya çıktığında hasarı azaltmaya yönelik değişiklik yapılacağına, sorunun ortaya çıkmasını engellemek daha mantıklı olur.

1730643058236.png

10R 25W Taş direncim var.

5V / 0.5A çeksem = 10R direnç işimi görüyor gibi.
Bunu deneyip TR sıcaklığına baksam mı?

Yeni transistörler gelene kadar şimdilik 400 mA ile idare et, tüm özellikleri test et bence.

2n3055'in üzerinde 20 Watt gibi bir güç harcandığında hemen yanacak bir transistör olduğunu düşünmüyorum. Bu şekilde deneme amaçlı sürekli yükte tuttuğum transistörler vardı ve bahsettiğiniz gibi bir sorun yaşamadım. Isınma değilde başka bir sorununuz var gibi.

En son bir devrede kullandığım KBPC 5010 transistörleri altlarındaki yüzeyi zımpara ile iyice parlatarak kullandım. Bu şekilde temas direncinin daha düşük olduğunu düşünüyorum. İnce bir termal macun da uygulamıştım. Sizlerin yorumunu da almak isterim.

Bu arada ek olarak bir konuya değinmek isterim. Başka başlıklarda da yazmıştım. Akülerin özellikle büyük kapasiteli akülerin iç direnci çok düşüktür. Kısa devre olursa korkunç akımlar geçebilir. Bu nedenle test için akü kullanacaksanız çok dikkatli olun. En azından seri bağlı ampul kullanın. Hem bu şekilde devrenin üzerine düşen gerilim de azalacağı için ısınma daha az olur (ampulü de doğru seçtiğiniz takdirde).

Yeni transistörler gelene kadar şimdilik 400 mA ile idare et, tüm özellikleri test et bence.
Az kaldı kafayı yiyecem.

Devreyi 0 volttan çalıştırdım.
Akım opampları takılı değil.
BD237 Kollektör ile 2N3055 Base arasında 47R 5W taş direnç var.
Çıkış klemensinde 10R 25W taş direnç var.

1V set ettim 100mA akım çekiyor herşey normal
2V set ettim 170mA akım çekiyor herşey normal
3V set ettim 270mA akım çekiyor herşey normal
4V set ettim 330mA akım çekiyor herşey normal
5V set ettim 3A çekmeye başladı.
2N3055 Kollektör - Emiter arası kısadevre oldu.
Sıcaklığıda bizzat takip ettim. 30 dereceyi geçmiyor. Oda sıcaklığı zaten 25 şuan.
Bu 360mA sınırında ne var anlamıyorum. Buraya geldiği anda patlıyor transistör.
Bu sefer elektronik yükte kullanmadık. Taş direnç kullandık.

Çok enteresan. 3055 kolektörünün bağlantısında temassızlık olup da çıkıştan çekilen akımın tamamı Q9 dan gelip 3055 in base-emiter arasından geçtiği için yanıyor olmasın? Sahte bile olsa 3055 i bu kadar kolay harcayabilecek şey base-emiter arasından haddinden fazla akım geçmesi olabilir. Bunun sebebi de 3055 kolektörü ile >40V DC arasında temas sorunu olması olabilir.

Bir de 30V sargısını kullanıyorsun, ana kapasitörde 40V civarı gerilim olması lazım. Fakat 3055 C-E arası kısa devre şekilde yanınca çıkışta 31V görüyoruz. Bu da ilginç. Köprü diyota 30V AC uygulandığında ana kapasitörde ve 3055 kollektöründe 40-42V varmı?

Son düzenleme:
Bence tasarım çok iyi değil. R43 direnci 250 ohm altına düşürülürse sorunun ortadan kalkacağını düşünüyorum.

Devreye 5V set ettim.
BD237: Base: 6.1V Sabit , Kollektör: 47.2V Emiter: 5.6V
2N3055: Base: 5.6V , Kollektör: 5.1V , Emiter: 47.3
Opamp Çıkışı: 6.1V
Klemens Çıkışı: 5.1V

Gerçekten 3055 Kollektör Emiter bağlantısı yanlış değil ise burada bir yazım hatası olmuş sanırım.

Çok enteresan. 3055 kolektörünün bağlantısında temassızlık olup da çıkıştan çekilen akımın tamamı Q9 dan gelip 3055 in base-emiter arasından geçtiği için yanıyor olmasın? Sahte bile olsa 3055 i bu kadar kolay harcayabilecek şey base-emiter arasından haddinden fazla akım geçmesi olabilir. Bunun sebebi de 3055 kolektörü ile >40V DC arasında temas sorunu olması olabilir.

Bir de 30V sargısını kullanıyorsun, ana kapasitörde 40V civarı gerilim olması lazım. Fakat 3055 C-E arası kısa devre şekilde yanınca çıkışta 31V görüyoruz. Bu da ilginç. Köprü diyota 30V AC uygulandığında ana kapasitörde ve 3055 kollektöründe 40-42V varmı?
Temassızlık bir olur iki olur 8 olmaz. :)

C-E arası tam kısa devre olmuyor. 60 ohm civarı bir değere düşüyor. Bu da tam voltajı vermiyor.

Gerçekten 3055 Kollektör Emiter bağlantısı yanlış değil ise burada bir yazım hatası olmuş sanırım.
Yazım hatası muhtemelen.

Bence tasarım çok iyi değil. R43 direnci 250 ohm altına düşürülürse sorunun ortadan kalkacağını düşünüyorum.
Ben o direncin ne işe yaradığını dahi bilmiyorum.

@taydin abi biz D10'u sökmüşüz, Devre üzerinde yerinde yok şuanda.
Sorun ondan kaynaklanıyor olabilir mi?

Ekran görüntüsü 2024-11-04 002805.png

Ekran görüntüsü 2024-11-04 002819.png

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,846
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back