Akım opamplarını söktüm, sadec voltaj opamp'ı takılı.
eksi besleme -2.3v
artı besleme 32.5v
eksi giriş 0.278
artı giriş 4070
artı çıkış 7v

Q9 Base bacağı 6v. Q8 GND ye çekili. U14 yerinde değil. Söktüm, geriye takmadım.
Artı giriş 4070 ken çıkıştan full voltaj almam lazım ama yok. Opamp da sıfır. Yeni taktım.

Ben her halde kendi devrelerimi de yaktım. Düzelttikçe patlak çıkıyor. Son sıkıntımda Q8'in bacaklarının kısadevre olduğunu keşfettim. Ne zaman yandı, daha önce değişmiş miydim bilmiyorum. Elimdeki iki tane sıfır opamptan biri çalışıyor diğeri çalışmıyor. Orada nasıl bir sıkıntı oldu hiç anlamadım. Sıfır paketten mi bozuk çıktı nedir. Aklım çok karıştı bu aralar.

Q8'i söktüm. Sağlam opampı taktım. Giriş 4070, çıkış 32v
Şuanda voltaja kadar her şey normal. Yeni opamp alana kadar yine yatacak devre.

Q9 base'inde ne varsa, çıkışta onun 1.4 V eksiği olması lazımdı. Yoksa 3055 lerde sorun olabilir. İstersen 3055 leri tamamen sök. Sadece Q9 kalsın. R43 direncini de kısa devre yap. Böylece Q9 pass transistör görevini yapsın. En azından şöyle 500 mA akıma kadar herşeyin çalıştığını gör. Giderse de ucuz 2SD882 gitsin.

Q9 2SD882 yapmayı unutma. Yoksa 3055 ler tekrar gidebilir.

Yukarıdaki mesajımda sorunu bulduğumu yazdım abi.

Q9 2SD882 yapmayı unutma. Yoksa 3055 ler tekrar gidebilir.

Q9'u BD237 yaptım. Değerleri aşağıdaki gibi.
Ekran görüntüsü 2024-03-22 000556.png

U13 (Voltaj ayarlayan opamp) - beslemesi kaç volt olmalıydı?
GND sini nereden alıyorduk?

Ekran görüntüsü 2024-10-28 193729.png

Şu anki bağlantı doğru. -Vee negatif besleme, +Vcc de Q7 den geliyor.

Abi doğru voltaj geldiğine emin olduktan sonra opampı takacağım. O yüzden -Vee kaç volt ve şasesini nereden almalıyım onu hatırlamıyorum.

Devrenin kendisi üzerinde yapılan ölçümlerin hep şemada GND olarak işaretli şaseye göre yapılması lazım. Negatif referans -2V olacak, Q7 çıkışı da kesin 33V u geçmemesi lazım.

Negatif referans -2V olacak, Q7 çıkışı da kesin 33V u geçmemesi lazım.

Bu tabi MC34071 opamp için geçerli. TL071 veya TL081 ile test edeceksen 33V çok fazla gelir, Q7 bazına daha düşük değerli bir zener atman lazım.

Last edited by a moderator:
Bu tabi MC34071 opamp için geçerli. TL071 veya TL081 ile test edeceksen 33V çok fazla gelir, Q7 bazına daha düşük değerli bir zener atman lazım.
Abi güvenli çalışmak içn 12v sargısını kullanıyorum.
Bu durumda opampların üçünüde takmadan ölçüm yaptığımda besleme voltajları;
-VEE : 1.940v
+VCC : 15v

U13 Voltaj opampını takıyorum diğerleri boşta;
-VEE : 1.750v
+VCC : 15v

U13 voltaj ve U11 Buffer opampını takıyorum U12 Akım opampı boşta;
-VEE : 940mV
+VCC : 14v

Opampların üçünüde takıyorum;
-VEE : 590mV
+VCC : 15.60v

-VEE voltajı her opamp taktığımda çöküyor. Bu durumda nereye odaklanmak gerek?

EDIT: Şimdi MC34071'leri söküp 3 tane TL081 taktım. Voltaj yine düşüyor ama en fazla 1.5v'a düşüyor.

Belki R24'ün değerini düşürüp voltajı yükseltebiliriz ama doğru bir hareket olur mu bilmiyorum.
Hem R24'ün orada ne işe yaradığını bilmiyorum, hemde boştaki voltajı yükseltip opampları takınca olması gereken voltaja oturması doğru mu ondan emin değilim.

Ekran görüntüsü 2024-10-29 005623.png

Son düzenleme:
Bu devre daha önce uygulanmış ve çalışmış mı yoksa yeni proje aşamasında mı?
Uygulanmış şema ise 12V AC giriş kabul ediyor mu?

Bu devre daha önce uygulanmış ve çalışmış mı yoksa yeni proje aşamasında mı?
Uygulanmış şema ise 12V AC giriş kabul ediyor mu?
İşin orası biraz karışık.
Bu devre daha önce piyasada satılan demonte güç kaynağı devresidir. Biz bu devrenin şeması ile oynayarak potları kaldırdık, yerine DAC koyup dijital olarak voltaj ayarlamayı hedefledik. Raspberry pi pico ile akıllı hale getirmeye çalışıyoruz. Ayrıca Orjinalde 3A iken Ek transistör ile 5A'e çıkarmayı hedefliyoruz.

Soruna gelecek olursak; Devrenin orjinali 24V 3A'e kadar çıktı veriyor. Yani orjinalinde 12V AC verilip denendi mi bilmiyorum.

@HexfeT bingo.
12V dan şüphelenmen bana mantıklı geldi. O sargıyı çıkartıp 26V sargısını taktım. Şuanda negatif tarafta olması gerektiği gibi -2.2V var.

7.sayfa da triyakların patlamasıyla ilgili bir nokta atışın daha var. Bu gün geçmişi incelerken gördüm. O zamanlar beyin yanmış demek ki anlayamamışım ne demek istediğini. O triyakların gate bacaklarına birer tane anahtar tarzı bir şey koyup geri beslemeyi kesmemiz lazım.

Tetiklenen bir triyak 330 ohm'lar üzerinden diğer ikisini de tetikleyip 1.2.3. no'lu trafo uçlarını kısa devre ediyor. Sorun bu olmasın? Eyvah! :facepalm1:

Moc3081 "zero cross" özellikli bir opto ve sanırım bunu yapabilmesi için o 330 ohm'lara ihtiyacı var. 330 Ohm'ları çıkarıp atsak ve zero cross olmayan bir opto kullansak sorun çözülür mü?

31756 eklentisine bak

Sence bu 4007'ler orada bizim işimizi görür mü?

Ekran görüntüsü 2024-10-29 022303.png

Sanırım bu daha doğru bir kullanım oldu.

Ekran görüntüsü 2024-10-29 022303.png

@Gokrtl

Diyot ilaveli ilk modifikasyon nasıl sonuçlanır öngöremedim. İkincisi zaten olmaz çünkü diyotu oraya koyarsan trafo akımı o diyot üzerinden geçmek zorunda.

Sorun çıkaran 330 Ohm lar. MOC3081 zero cross detect için bu dirence ihtiyaç duyuyor. Eğer MOC3020 (bunda zero cross yok) kullanılırsa bu dirence gerek yok. Aynı zamanda pin uyumlu olması lazım.

12VAC kademelerden birisi o yüzden o voltajda da çalışması gerekiyor. Oradaki sorunu anlamaya çalışalım.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,949
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back