Zener uclarindaki gerilim normal sartlarda 4v civarina kadar yukseliyor. Bu sebeple10v zener kullandim. Gerekirse 15v belki daha da ustu secilebilir.
Hatta tranzorp dahi olabilir.

Bence mahsuru yok gibi. R38 zaten mR derecesinde bir direnç. Ama tabi benden daha iyi bilenlerin yorumları önemli.

Bu arada farkettim ki bu D7-D9-D11 diyotları ben SMD olarak alıp takmışım. Normal 4148 diyotların akım kapasitesi 500mA iken bunSMD versiyonların akım kapasitesi 150mA miş. Voltaj çökmesi bu yüzden olabilir mi?
4148 yerine ne koyarsan koy ama akımı düşük olmasın.
Sonuçta 50 Hz üzerinde çalışacak.
Schotky diyotların bazıları daha düşük forward (İletim) gerilimine sahip. O yüzden takılacak diyodun Forward gerilimine dikkat edilmesi gerekir.

Bu arada farkettim ki bu D7-D9-D11 diyotları ben SMD olarak alıp takmışım. Normal 4148 diyotların akım kapasitesi 500mA iken bunSMD versiyonların akım kapasitesi 150mA miş. Voltaj çökmesi bu yüzden olabilir mi?

Bu üç diyot negatif gerilimi sınırlamak için kullanılmış. Negatif gerilimin bu üç diyotun iletim gerilimlerinin toplamını geçen kısmı kırpılıyor. Yaklaşık iletim gerilimi 0.7V olan üç diyot için bu değer 2.1V ediyor. Dede'nin dediği gibi schotky gibi düşük iletim gerilimine sahip tipte diyot kullanırsan bu gerilim daha aşağı iner. Diyotların akım kapasitesinin voltaj çökmesi ile ilgisi yok.

Kırmızı ile işaretlediklerimin yeri boşta. söktüm geri takmadım.
Yeşil ile işaretlediklerimin hepsini değiştirdim.
Hala -0.5mV dan yukarı çıkamadım. Yani bir değişiklik olmadı.

Hatırlatma: Aynı devreyi breadboard da kurduğumda -2.1v'u sağlıklı alabiliyorum.

Ekran görüntüsü 2024-10-31 120515.png

R24 un soldaki bacaginda kac volt var? Sagdaki bacaginda kac volt var?

R23'un lehimlerini de kontrol et.

Bu durumda R24 un bir bacagini soktugunde voltaj yukselecek.
- voltajla beslenen opamplari sira ile soktugunde muhtemelen voltaj normal degerine gelecek. Opamplardan en az birisi arizali olabilir.

Gerilim 0.585V a çöküyorsa opamplar R24 üzerinden yaklaşık 5mA akım çekiyor demektir. Bu anormal mi acaba?

ST nin TL081 dokümanında "quiescent current" ibaresi göremedim. TI da 1-2.5mA arası görünüyor. Öyle ise mevcut yapı ve 12V AC ile yeterli akımı sağlayamıyoruz sanırım. Eleman değerleri ile oynayabiliriz fakat bunu bu sefer yüksek AC gerilim tarafında problem çıkmayacak şekilde yapmak lazım.

Bu arada R21 (82Ohm) sağlam mı?

Son düzenleme:
Gerilim 0.585V a çöküyorsa opamplar R24 üzerinden yaklaşık 5mA akım çekiyor demektir. Bu anormal mi acaba?

ST nin TL081 dokümanında "quiescent current" ibaresi göremedim. TI da 1-2.5mA arası görünüyor. Öyle ise mevcut yapı ve 12V AC ile yeterli akımı sağlayamıyoruz sanırım. Eleman değerleri ile oynayabiliriz fakat bunu bu sefer yüksek AC gerilim tarafında problem çıkmayacak şekilde yapmak lazım.

Bu arada R21 (82Ohm) sağlam mı?
Bizim opamplarımız TL081 değil. MC34071 45V kadar dayandığı için bu opampı seçtik. Bu opamp üzerinden düşünürsen daha sağlıklı bir sonuç çıkabilir.
R21 sağlam.

Bu durumda R24 un bir bacagini soktugunde voltaj yukselecek.
- voltajla beslenen opamplari sira ile soktugunde muhtemelen voltaj normal degerine gelecek. Opamplardan en az birisi arizali olabilir.
Yok abi opampları komple sökünce de en fazla -1.9v oluyor. Yine yeterli değil.
Opamplarda sıfır bu arada. Ve ayrıca her opampı tek tek denedim. Üçüde aynı oranda voltajı çökertiyor.

24V uygulanırsa -2,1v voltajı sorunuz.
12V uygulanırsa -2,1V hattı çöküyor
C5 ve c6, 47uF değilde 470uF yapılırsa sorun çözülür sanki?

R21 ve R24 değerlerini küçülterek veya C5 değerini arttırarak denemeler yapılabilir. Mesela ilk etapta C5 için 100uf gibi.

Bunlarla oynayarak 12V AC için sorun çözülebilir fakat bu sefer devreye 30V AC uygulayınca farklı bir sorun çıkabilir.

Bakacağız. Aşağıyı bir çözelimde sonra yukarıya çıkarız.

Bir kaç gündür projeyi elektor dergisinin meşhur güç kaynağına mı taşısam diye düşünüp duruyorum. Ama orada ne problem çıkar hiç bir fikrim yok.

Şimdi kafa karıştırmadan yazmaya çalışayım.
C5 ve C6 yı önce 220uF ile, Sonra 470uF ile değiştirdim.
220uF larda voltaj -0.300mV
470uF larda ise sürekli oynak şekilde 0.180 - 0.250mV arasında değer verdi.
Buradan anladığım değer yükselttikçe voltaj düşüyor.

Şimdi asıl bombayı patlatayım:
Opampları tek tek takıp her bir opampta kaç mV düşüyor diye bir test yaptım.
Öncelikle boşta iken -2v ölçüyorum.
Sonra U13(Voltaj Opamp'ı) takıyorum 1.8mV'a düşüyor.
Sonra U11(Buffer Opamp'ı) takıyorum 1.8mV ölçmeye devam ediyorum. Voltaj düşmüyor.
En son U12(Akım Opamp'ı) takınca 0.300mV'a düşüyor.
Opampları kendi aralarında da değiştirdim. Her seferinde akım opampı olarak hagisini takarsam takayım voltaj düşüyor.

U12 Akım opampına odaklansak iyi olacak sanki.

Ekran görüntüsü 2024-10-31 153134.png

TL081 yerine MC34071 taktigin icin.

Dikkat edersen akim ile ilgili opamp sadece kapasitif geri besleme ile calisiyor. Bu durumda jfet opamp kullanmazsan sorun cikmasi normal.

TL081 takmayi denedin mi?

Forum istatistikleri

Konular
6,847
Üyeler
2,779
Son üye
Kersoyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back